“ОВДЕ НЕШТО СМРДИ!“ – Како Владимир Путин за помалку од 24 часа го прогласи Евгениј Пригожин за предавник, му се закануваше со смрт, а потоа му прости се и го ‘награди’ !?

0

Дописничката на Sky News од Москва, Дијана Магнеј ги анализираше последиците од вчерашното востание во Русија и пишува зошто моќниот Евгениј Пригожин во Белорусија можеби не е добра вест за Украина.

Евгениј Пригожин ќе биде моќна воена фигура во Белорусија во време кога луѓето се прашуваат дали Кремљ бара некој што ќе го наследи белорускиот претседател Александар Лукашенко.

Дијана Магнеј пишува дека Владимир Путин „нежно ја анектираше“ Белорусија, а Александар Лукашенко, кој неодамна беше многу болен, всушност е под негова контрола.

Се уште има многу прашања за тоа што всушност се случило во последните 24 часа, но мислам дека на Украина не и е многу удобно што Евгениј Пригожин ќе стане моќен човек во Белорусија доколку Александар Лукашенко или Владимир Путин му дозволат тоа“, пишува Дијана Магнеј.

Но, Владимир Путин навистина делува екстремно слабо давајќи му на Вагнер слободен пас по обвинувањата за предавство и заканите за одмазда.

Изгледа дека сè беше решено пребрзо за да биде вистина“, пишува Дијана Магнеј во својата колумна.

Кремљ соопшти дека белорускиот претседател бил долгогодишен пријател на Евгениј Пригожин и дека посредувал во договорот меѓу него и Владимир Путин, по што бунтот завршил, Вагнер добил амнестија, а Евгениј Пригожин бил испратен во Белорусија.

Дијана Магнеј пишува дека во Русија владее расположение на конфузија.

слика
Владимир Путин и Евгениј Пригожин

Големо внимание е насочено кон тоа како настаните од вчера ќе го нарушат авторитетот и кредибилитетот на Владимир Путин.

Да се ​​прогласи некого за предавник, да му се ветува најстрога казна, а потоа да го помилува за само неколку часа подоцна и да го спакува во соседна земја…“, пишува Дијана Магнеј за Sky News и предупредува дека оваа приказна навистина не држи вода.

Покрај тоа, се уште има многу непознати работи за тоа што ќе се случи со Евгениј Пригожин. Тој заминува во Белорусија, а во какво својство и со какви овластувања се уште не се знае.

Веќе подолго време кружат гласини за здравјето на белорускиот претседател. Од оспорените избори во 2020 година, Владимир Путин ја заостри контролата врз Белорусија.

Сега таму е еден од најмоќните и најопасните воени послушници на Владимир ПутинЕвгениј Пригожин беше проект на Кремљ долго време, а можеби и сè уште е.

За Украина, за белорускиот народ и за Западот, Белорусија каде Евгениј Пригожин е на власт е уште пострашно место отколку што е сега.

Ако сето ова е само внимателно оркестриран државен план, тогаш Кремљ не изгледа добро.

Зошто Владимир Путин воопшто се замара со својот говор ако сето тоа беше само дел од планот ?

Исто така, можно е Евгениј Пригожин едноставно да сфатил дека ја нема поддршката на која се надевал во армијата. Можеби сега мирно седи во Белорусија, продолжувајќи ги своите активности во други делови на светот во име на Кремљ, но тој не е тип што седи мирен – иако вчера беше неверојатно тивок. Нешто сè уште смрди, пишува Дијана Магнеј за Sky News.