ОВИЕ ПОЗНАТИ ЛИЧНОСТИ ЕДВАЈ СЕ ИЗВЛЕКЛЕ ОД канџите на СЕКТАТА: Ги злоставувале, принудувале да живеат без храна и вода, а НЕГОВИОТ БРАТ СЕ УБИЛ

0

Многумина од нас се фасцинирани од животот на светските ѕвезди. Понекогаш тој интерес е едноставен: поминување неколку минути овде-онде за да научите нешто повеќе за некој актер, актерка или друга позната личност на која и се восхитуваме.

Познатите понекогаш прават одличен избор, но не секогаш. Има многу познати луѓе кои биле во култови или биле поврзани со култови, секти и/или нивни водачи.

Не е секогаш лесно да се знае кога сте во култ, особено на почетокот. Некои станаа вистински плен на харизматичниот лидер, кој знаеше да им влезе во главите. Секоја од овие приказни е малку изненадувачка и тешко е да се поверува.

Винона Рајдер

Винона Рајдер

Актерката Винона Рајдер имала само седум години кога почнала да живее во заедницата „Виножито“ во Калифорнија. Таму поминала три години со семејството, а заедно со уште седум семејства живееле на 300 хектари земја.

Немаа струја и се трудеа да бидат независни од надворешниот свет и сами да произведат се што им е потребно за да живеат.

Големо влијание врз актерката во тој период имал нејзиниот кум Тимоти Лири, познат поборник за користење на една од најсилните халуциногени дроги ЛСД. Без пристап до телевизија, Винона стана страствен читател и разви интерес за глума кога нејзината мајка и покажа неколку филмови на екранот во семејната штала. Потоа решила да ја напушти комуната.

Хоакин Феникс

Хоакин Феникс

Познатиот актер израснал во култ, а неговиот помал брат Ривер починал пред неговите очи на 23-годишна возраст, откако се предозирал. Кога се роди славниот Џокер, семејството живееше во Порторико, а родителите беа приврзани за контроверзното христијанско движење, кое се нарекува „Божји деца“.

Во меѓувреме сфатиле дека водачот на црквата е лош човек, па се вратиле во Америка и го смениле презимето. Наводно, според некои тврдења, во тој период сексуално ги злоставувале своите деца, бидејќи оваа религија проповеда интимни односи меѓу возрасни и малолетни лица.

– Никој со такво минато не може да испадне нормален – го коментирал својот живот еден од режисерите со кои соработувал оскаровецот.

Мишел Фајфер

Мишел Фајфер

Кога Мишел Фајфер пристигнала во Лос Анџелес, кога имала 20 години, паднала под влијание на пар кој се залагал за верувањето дека треба да се живее без да се консумира храна и вода. Според нивното верување, телото ги добива сите потребни материи од сончевата светлина. Актерката се согласила да ја консумира оваа не толку здрава „диета“.

Се извлече од тоа дури кога доби улога со Питер Хортон, подоцна нејзиниот сопруг, во филмот „Moonies“, кој се занимаваше со темата на култови. Фајфер еднаш изјави дека додека истражувала материјал за филмот со Питер, во еден момент само и „кликнал“ и сфатила дека и таа е во култ.

Мишел Фајфер

– Се обидоа да контролираат се што правам во животот. Не живеев со нив, но поминавме многу време заедно. Покрај тоа, морав да платам и за времето што го поминав со нив, па тоа сериозно се одрази на мојот буџет – изјавила Мишел.

Џон Ленон

Вегетаријанскиот ресторан „The Source“ е отворен во Лос Анџелес далечната 1969 година. Сепак, тоа не беше само органски ресторан, туку и центар на култот на Изворното семејство предводен од Џим Бејкер, познат како „Татко Јод“. Облечени во бели наметки, следбениците на култот често му служеа на Џон Ленон органски оброци.

Џон Ленон често доаѓал до Фонтаната каде што разговарал со келнерките кои сите биле членови на култот, а нивната работа била да донесат нови членови. Култот беше особено популарен кај познатите личности кои бараа вегански алтернативи.

Џон Ленон

Но, со овој култ е поврзан и контроверзниот живот на водачот. Пред да умре во 1975 година во несреќа со лизгање, Бејкер имал дури 14 жени. Тој наводно убил двајца мажи со голи раце. Култот успеа да добие 150 следбеници поради мешањето на западните и источните филозофии. Во тоа време, многу луѓе го поистоветуваа Изворот со семејството Менсон.

Глен Клоуз

Кога Глен Клоуз имаше седум години, нејзините родители станаа членови на меѓународен култ чие главно верување беше дека менувањето на светот започнува со поединецот. Глен и нејзините браќа и сестри беа испратени да живеат во седиштето на групата во Швајцарија и останаа таму две години додека нивниот татко беше во Африка.

Том Круз

Том Круз

Една од најпопуларните религиозни секти во Холивуд е Скиентологијата, која учи дека луѓето се бесмртни духовни суштества и дека ја заборавиле својата вистинска природа. Се верува дека душите се реинкарнираат и дека живееле на други планети пред да дојдат на Земјата. Најпознатиот член на оваа секта е Том Круз , а неговата колешка, поранешната членка Леа Ремини, вели дека едвај излегла од неа.

– Круз е избран. Со своето битие „ја чисти и ја спасува планетата“ од злото. Така не учеа таму. Само тој би можел да ја уништи скиентологијата, но токму затоа сите работат толку напорно околу него, претворајќи го во божество за да не ги предаде – рекла таа еднаш.