ОВИЕ СИМПТОМИ НА ЈАЗИКОТ МОЖЕ ДА БИДАТ ЗНАК ЗА ТИВОК УБИЕЦ: Ако го забележите ова во вашата уста, тоа е аларм за узбуна

Трчајте до огледалото и погледнете го внимателно јазикот, бидејќи овој орган е вистински радар за рано откривање на болести

Јазикот не е само основа за сетилото за вкус, орган кој ни помага да јадеме и зборуваме, туку и дел од телото кој може да открие многу за вашето здравје. Симптомите на многу хронични и акутни болести може да се појават на јазикот. 

Всушност, јазикот е еден од првите делови од телото што ни кажува дека нешто недостасува. Без разлика дали имате проблем со нивото на шеќер во крвта, нетолеранција на глутен или само недостаток на витамини и вишок стрес – нашиот јазик може да го открие тоа.

Ако јазикот ви е обезен, отечен, тврд, болен или има чудни дамки на него или нешто чудно се акумулира на него – тоа значи дека нешто не е во ред во вашето тело. Тоа може да биде недостаток на витамин, но и сериозни здравствени проблеми кои бараат лекарска помош.

1. Бели дамки кои може да се отстранат

Белите дамки на јазикот кои може да се отстранат со четка за заби обично укажуваат на орален дрозд, вели д-р Рејчел Вард.

Таа додаде дека првите симптоми на оваа тешкотија се болка и отежнато голтање. Исто така, оралниот дрозд не е страшен и лесен за лекување, но доколку се повтори веројатно укажува на имуни проблеми.

2. Бели дамки кои не можат да се отстранат

Кога имате дамки на јазикот кои не можат да се отстранат, состојбата е позната како леукоплакија.

Д-р Вард рече дека ваквите состојби се вообичаени со надразнувачи на усната шуплина, како што е пушењето. Овие појави се бенигни, но можат да бидат и преканцерозни, па затоа е добро да ги прегледате од вашиот избран лекар или стоматолог.

3. Чирови на јазикот

Чировите на устата се многу честа појава, најчесто се болни, но сами се обновуваат и исчезнуваат за неколку дена.

Докторот предупредува дека доколку забележите дека имате чир кој долго време не поминува или имате грутка на јазикот, внимавајте и посетете лекар, бидејќи тоа може да укаже на рак на устата.

4. Географски јазик

Овој јазик буквално изгледа како пејзаж, како географска карта. Оваа состојба е честа, но може да предизвика болка ако јадете нешто кисело, како што е цитрусното овошје.

5. Влакнест јазик

Овој термин се користи за опишување на абнормална транзиција на површината на јазикот. Ова, ако е привремено, е безопасна состојба.

Овој вид на јазик е предизвикан од недоволна стимулација, најчесто врвот на јазикот, а потоа на тоа место се населуваат бројни бактерии и габи.