Овие три “невини” навики треба веднаш да ги отфрлиме! Една нова студија покажа дека тие доведуваат до зголемување на телесната тежина

0

Една нова студија идентификувала три навики во исхраната кои можат да поттикнат зголемување на телесната тежина
Веројатно веќе знаете дека постојат навики во исхраната кои можат да ви помогнат да изгубите тежина. На пример, креирање план за оброци што ги задоволува сите ваши потреби, внес на протеини и, се разбира, дефицит на калории. Од друга страна, има и такви на кои можеби им се препуштате, без разлика дали сте свесни за тоа или не, а тоа може да доведе до зголемување на телесната тежина. Всушност, една нова студија идентификувала три навики во исхраната кои можат да го направат токму тоа.

Во студијата објавена од Nature Food, 35 учесници, на возраст од 18 до 50 години, кои ја одржувале својата тежина шест месеци, биле замолени да јадат поинаку. Некои поединци имале диети што се состоеле од минимално обработени оброци кои вклучувале различни нивоа на јаглени хидрати и масти. Други јаделе оброци кои содржеле минимално обработена и ултра-обработена храна која содржела умерено ниво на јаглени хидрати и масти. Тие имаа еден план за исхрана за две недели, а потоа се префрлија на друг план за исхрана, исто така, за две недели. На учесниците им беше дозволено и охрабрувано да јадат колку што сакаат.

Истражувачите забележале колку брзо јаделе учесниците, енергетската вредност на оброкот, количината на протеини, масти, натриум, шеќер или јаглехидрати. Резултатите покажале дека учесниците кои јаделе побрзо, консумирале повеќе калории и храна богата со масти, натриум, шеќер или јаглехидрати, исто така, консумирале повеќе калории, што доведува до зголемување на телесната тежина.

Енергетски силна храна

  • Наодите потврдуваат некои работи кои веќе ги знаеме за супер вкусната храна. Обично е полн со јаглехидрати, масти и натриум или шеќер. Таквата храна има тенденција да биде енергетски густа, што значи дека е преполна со калории во споредба со храната со помала енергетска вредност, но иста тежина – изјави Џона Бурдеос, регистрирана диететичарка.

На пример, порција од 100 грама сладолед од јагоди содржи околу 200 калории, додека порција од 100 грама јагоди содржи само околу 32 калории. Што значи дека со консумирање на иста количина на храна, можете да внесете помалку калории.

Недостаток на влакна

Покрај тоа, кога се споредува храната, неопходно е да се размислува за внесот на влакна, бидејќи тоа е еден од факторите на ситост. Идеално би било да најдете храна која има помала енергетска вредност и многу влакна.

  • На пример, за околу 100 калории, можете да добиете три шолји пуканки. Сепак, за нешто повеќе од 100 калории во чипс, ќе добиете само една шолја, вели Бурдеос.

Покрај тоа, додава диететичарката, пуканките имаат повеќе влакна отколку чипсот. Што значи дека пуканките имаат двојни придобивки.

– Ако исхраната се состои од храна богата со енергија во помал волумен, која обично нуди малку фактори за ситост, како влакна и вода, веројатно ќе јадете повеќе за да се чувствувате сити – објасни Бурдеос.

Ова за возврат ќе придонесе за поголем внес на калории и потенцијално зголемување на телесната тежина.

Несвесно јадење

За да се избегнат овие проблеми, Бурдеос има неколку предлози.

  • Свеста е првиот клучен чекор што треба да го направите кога сакате да ја промените исхраната или да донесете одлуки кои ќе ви го подобрат животот. Ова започнува со тоа што сте свесни за вашите избори, од она што го купувате до она што го подготвувате дома или нарачувате во ресторан, вели таа.

Таа предлага да се погледнат етикетите со факти за исхраната и да се споредат калориите, како и големината на порциите. Исто така, земете ги предвид влакната и протеините. Храната која е пониска во калории и природно повисока со хранливи материи, како што се вода и влакна, вклучува овошје и зеленчук и треба да биде вклучена во оброците и ужините не само за управување со тежината, туку и за поддршка на здравјето.

Слично на тоа, внимателноста е исто така корисна во времето на јадење.

  • Потребни се околу 20 минути за да се обработат сигналите за ситост по првиот залак. Внимавајте на причините за брзо јадење, што може да предизвика прејадување и прекумерно внесување калории – заклучила Бурдеос.