Овие 5 работи ќе направат засекогаш да сте среќни: Карл Густав Јунг верувал дека овие трикови ќе ви го продолжат животот (фото)

Карл Густав Јунг е швајцарски психијатар и психоаналитичар чии мисли се основа за многу од предизвиците со кои се соочуваме во животот.

Карл Густав Јунг

Исто така, прашањето за среќата е една од најголемите задачи на секој поединец денес, а Јунг ги сметаше овие пет постулати за најважни за да се постигне чувство на длабока среќа и задоволство, известува „Јунгиан Центар за духовни науки“.

1. Добро физичко и ментално здравје

Очигледно е тешко да се биде среќен кога сме болни, во болка или без допир со реалноста. Затоа треба секојдневно да внимаваме на благосостојбата, но и активно да работиме на тоа.

2. Добри лични и интимни односи, како што се брачни, семејни и пријателски

Овој фактор делумно зависи од претходниот: без ментално здравје, добрите меѓучовечки односи може да бидат тешки, а хроничната физичка болка или болест може сериозно да го оптоварат семејството и блиските пријателства. Добро е познато дека долговечноста може да се зголеми ако уживаме во силни лични врски со другите.

3. Способност да се види убавината во уметноста и природата

Иако првите два фактори изгледаат очигледни, третиот можеби не е за повеќето од нас. Јунг јасно чувствуваше дека за среќа во животот е важно да се има чувство за естетика, да може да се цени и вештачката и природната убавина. Според ова гледиште, Јунг можеби се потпира на неговата основа во античките класици, бидејќи Грците верувале дека убавината ја храни душата.

4. Разумен животен стандард и задоволителна работа

Карл Густав Јунг

И животниот стандард и работата во голема мера зависат од разумноста на нечии очекувања и одговорности. Екстравагантноста може да предизвика среќа, но и несреќа, па затоа е неопходно да се биде разумен во очекувањата.

5. Филозофско или религиозно гледиште кое може успешно да се справи со каприците на животот

Јунг препозна дека сите луѓе имаат вроден рефлексен инстинкт кој служи за да обезбеди смисла и ориентација на животот. Овој вроден човечки квалитет може да понуди и „соодветен практичен морал“, што е важно доколку сакаме конкретно да ги примениме нашите филозофски или религиозни идеи во секојдневниот живот, пренесува „Сенса.хр“.