Овој вулкан на Антарктикот исфрла 80 грама злато дневно во вредност од 6.000 долари во ледениот воздух

Планината Еребус крие еден од најактивните вулкани во светот, исфрлајќи околу 80 грама злато во студениот воздух на Антарктикот секој ден.

Антарктикот е леден континент со екстремно ниски температури, но има и силна вулканска активност.

Вулканот Еребус, кој е еден од 138-те активни вулкани на Антарктикот, секој ден испушта гас, кој содржи кристализирано злато, чија вредност, според проценките, е речиси 6.000 долари. Сепак, може да биде тешко да се собере или да се истражи понатаму бидејќи планината не е лесно достапна.

Повеќето од вулканите на Антарктикот се наоѓаат во Западен Антарктик и во земјата Мари Берд. Додека повеќето од нив се неактивни, осум или девет од вулканите на Антарктикот се сметаат за активни. Во поновата историја еруптирале само три вулкани, иако тоа било многу различно во далечното минато.

Вулканот Еребус е именуван по старогрчкиот бог на темнината, а истражувачите забележуваат дека еруптирал „кога капетанот Сер Џејмс Кларк Рос првпат го видел во 1841 година“.

Експертите откриле приближно 80 грама кристализирано злато во џебовите на гас што испушта од планината Еребус, пишува New York Post, повикувајќи се на извештај на IFL Science, пренесува Telegraph.

Според Конор Бејкон од Земјината опсерваторија Ламонт-Доерти на Универзитетот Колумбија во Њујорк, Еребус постојано еруптира од 1972 година.

Вулканска активност во минатото

Неодамнешното истражување засновано на збирка ледени јадра од Антарктикот сугерира дека континентот бил уништен од огромни вулкански ерупции за време на последното ледено доба, од кои многу биле поголеми од која било ерупција во модерната историја.

улканска прашина може да се најде во радиус од 1.000 километри од вулканот, кој има висина од 3.795 метри, пишува IFL Science.

Златниот прав е само една од многуте честички исфрлени од вулканот од страна на Еребус, кој е еден од најозлогласените вулкани на планетата поради катастрофата што се случи на 28 ноември 1979 година. Потоа авионот на летот 901 на Ер Нов Зеланд. удрил во една од вулканските карпи и загинале сите 257 луѓе на бродот.

Летот беше дел од промо програмата на компанијата, која им овозможуваше на патниците да патуваат од Окленд до Антарктикот и назад, траеше 11 часа и вклучуваше поглед од авионот.