Овој необичен знак на рацете никогаш не треба да се игнорира

Кога станува збор за болести и здравствени состојби, многу од симптомите што ги чувствуваме ќе се појават во делот од телото што е поврзан со проблемот. На пример, инфекциите на белите дробови често ќе резултираат со кашлање и отежнато дишење, додека стомачните проблеми може да предизвикаат абдоминална болка.

Меѓутоа, човечкото тело е исклучително сложен систем и тоа не е секогаш случај. Некои предупредувачки знаци за здравствен проблем може да се појават во дел од телото каде што не би го очекувале, па затоа често ги игнорираме.

Докторот Јоханес Ујс затоа го предупреди Експрес дека постои еден симптом кој се јавува на рацете, а кој може да значи сериозен здравствен проблем. Станува збор за клупски прсти, што значи дека врвовите на прстите стануваат сè поголеми и пошироки, а ноктите се искривуваат надолу.

„Овој симптом може да укаже на основни проблеми, како што се болести на срцето или белите дробови, заболувања на црниот дроб или гастроинтестиналниот тракт или одредени инфекции. Точната причина не е целосно позната, но се верува дека е поврзана со намаленото ниво на кислород во крвта, што доведува до промени во крвните вени на рацете и на врвовите на прстите. Кога овие вени се шират, тоа може да резултира со карактеристичен изглед како палка“, рече тој.

Покрај клупските прсти, може да се појави отежнато дишење, болка во градите, хронична кашлица, замор и необјаснето губење на тежината.

Според Клиниката во Кливленд, клупските прсти најчесто се поврзуваат со рак на белите дробови, инфекции на белите дробови, интерстицијална белодробна болест, цистична фиброза и кардиоваскуларни болести. Сепак, понекогаш причината е генетиката и семејната историја на болести на нозете. Во секој случај, треба да побарате лекарска помош доколку го забележите горенаведениот симптом.