Овој необичен симптом многумина го игнорираат, а може да биде знак за дијабетес, велат лекарите

0

Дијабетесот или шеќерната болест се смета за глобална епидемија бидејќи бројот на болни луѓе во светот расте до нивоа што беа незамисливи пред само неколку децении. Постојат повеќе причини за оваа појава, а најзначајна е промената на начинот на живот, која се карактеризира со поголем внес на висококалорична храна и намалена физичка активност, известува Хрватскиот завод за јавно здравје .

Но, како можеме да знаеме дали имаме дијабетес? Како што објаснуваат лекарите, повеќето од раните симптоми произлегуваат од покаченото ниво на гликоза, односно шеќер во крвта. Предупредувачките знаци можат да бидат толку благи што засегнатото лице не ги забележува со години, а тоа особено се однесува на дијабетес тип 2. Сепак, лекарите нагласуваат дека постои еден необичен симптом кој многу луѓе го игнорираат, а кој всушност може да укажува на дијабетес.

Станува збор за бавно зараснување на раните. Како што објаснуваат, високото ниво на шеќер во крвта со текот на времето може значително да влијае на протокот на крв и да предизвика оштетување на нервите, што го отежнува нашето тело да ги залечи постоечките рани. Други симптоми на дијабетес се зголемена жед, често мокрење, замор, нагло губење на тежината и склоност кон инфекции.