Овој симптом може да биде знак за рак на тироидната жлезда: се забележува во тоалетот

Многу луѓе не знаат дека дијареата може да биде еден од симптомите на рак на тироидната жлезда.

Според Cancer Research UK, ракот на тироидната жлезда е еден од ретките форми на рак, поради што многу луѓе не знаат како да го препознаат.

Грутка во предниот дел, долниот дел од грлото, рапав глас, отежнато голтање и чувството на нешто притискање на грбот се само некои од симптомите, но ракот на тироидната жлезда може да предизвика и други, посуптилни симптоми, како што е дијареа.

Лабавата столица не е типичен знак за рак на тироидната жлезда и се смета за индиректна последица на болеста“, вели гастроентерологот Сара Месилхи за Mirror.

Бидејќи тироидната жлезда е клучна за регулирање на механизмите на телото, нејзиното нарушување може да предизвика промени во навиките на дебелото црево.

„Општо земено, промената на хормоналната рамнотежа предизвикана од рак на тироидната жлезда ги нарушува нормалните механизми на телото, особено хормоните кои влијаат на гастроинтестиналниот систем, што доведува до промени во навиките на дебелото црево, вклучително и дијареа“, објаснува д-р Месилхи.

Некои други невообичаени знаци на рак на тироидната жлезда вклучуваат црвенило на лицето, губење на тежината и кашлица.

„Доколку се сомневате дека имате рак на тироидната жлезда или имате постојана дијареа заедно со други загрижувачки симптоми, би препорачал да посетите лекар за темелна проценка и правилна дијагноза“, советува докторот.