Овој симптом се појавува наутро и може да биде знак за срцеви заболувања

Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смрт во светот, одземајќи околу 17,9 милиони животи секоја година, покажуваат податоците на Светската здравствена организација (СЗО). Ова ги вклучува сите состојби кои влијаат на срцето и циркулаторниот систем, како што се коронарна срцева болест, мозочен удар и срцева слабост.

Доколку не се откријат и лекуваат рано, кардиоваскуларните болести може да бидат фатални. Затоа, забележувањето на знаците за предупредување е многу важно. Некои добро познати знаци на проблеми со срцето вклучуваат болка во градите и отежнато дишење. Меѓутоа, новото истражување спроведено од научниците Роман Тихомиров, Роберт Х. Оукли, Кали Андерсон и колегите откри уште еден симптом кој се јавува најчесто наутро.

Истражувачите откриле дека срцевите аритмии се чести веднаш по будењето. Аритмијата е абнормален срцев ритам, што обично значи дека нашето срце чука пребрзо, премногу бавно или неправилно.

Тоа може да предизвика:

  • Палпитации (чувство на удирање во градите)
  • Вртоглавица
  • Чувство дека може да се „онесвестиш“
  • Губење на здивот
  • Непријатност во градите
  • Чувство на умор.

Аритмиите може да бидат предизвикани од опасна основна состојба, како што се коронарна срцева болест, срцева слабост, кардиомиопатија или дури и срцев удар. Сепак, овие симптоми може да се поврзат и со нешто помалку сериозно, како што е вирусна болест, алкохол, кофеин или лекови.