Овој спа центар ги има најтоплите извори во Србија: нема рамен во лекувањето на мускулните заболувања

0

На три километри од Нови Пазар има бања со 14 извори на хипертермална вода, чија температура достигнува и до педесет Целзиусови степени! Во градот има многу станови, понудата е многу разновидна, но солидно сместување е достапно за дури 17 евра. Бањата на Новопазар е една од најпосетуваните бањи во Србија затоа што нема рамен во лекувањето на мускулните и невромускулните заболувања.

Бањата Новопазар се наоѓа на северозападните падини на планината Рогозна, а исто така е опкружена со Копаоник и Голија. Класифициран е како бањско и климатско здравствено одморалиште бидејќи има надморска височина од над 500 метри. Оддалечен е околу 3 километри од Нови Пазар, по што го добил и своето име и е добро поврзан со Косовска Митровица и Краљево, како и со остатокот од областа Раш. Од Белград е на околу 280 километри.

Познат е уште од античко време, а посебен печат дале римските бањи. Подоцна, Турците ја искористиле нејзината убавина, градејќи амами, но и првите конаци за корисници на бања, односно каравансараи. Заводот за лекување и рехабилитација на пациенти со мускулни и невромускулни заболувања е изграден по Втората светска војна, кога започна реинвестирањето во оваа бања.

Цената на сместување во Нови Пазар

Најголем дел од посетителите на бањата во Нови Пазар изнајмуваат сместување во Нови Пазар, додека самата бања е претежно дом за пациенти кои примаат терапија.

Понудата во градот е навистина богата. Има многу станови на различни страници на Интернет, особено на Инстаграм. Цените почнуваат од 17 евра, а просечната цена е околу 30 евра. На пример, ноќевање во мала куќа за гости чини 20 евра. Модерно опремен стан можете да изнајмите за 24 евра, а сопственикот ја спомена и можноста за бесплатен паркинг.

Двајца гости викендов можат да изнајмат стан во центарот на градот за 30 евра, а доколку сакаат појадок треба да платат уште 8 евра, стои на една рекламна страница. Цената на сместување во модерни и полуксузно опремени објекти започнува од 40 евра па нагоре. Можете дури да изнајмите цела куќа во близина на бањата Новопазар за дури 50 евра.

Лекување во Новопазарска бања

Термалната минерална вода Новопазар и пелоидот според нивниот хемиски состав спаѓаат во категоријата хипотермија на сулфурна киселина. Поточно, неговиот состав вклучува натриум, калиум, калциум, магнезиум, железо и многу други супстанции.

Специјалната болница за лекување на мускулни и невромускулни заболувања „Новопазарска бања“ е рангирана меѓу водечките центри за рехабилитација во Србија, а терапевтските процедури ги спроведуваат најголемите стручњаци со помош на најсовремени апарати.

Овде успешно се лекуваат состојби по мозочен удар, кожни болести, разни форми на ревматизам (хроничен дегенеративен, екстра-зглобен, воспалителен), проблеми со ‘рбетот (ишијас), спортски повреди, женски гинеколошки заболувања (стерилност, воспаление). Индикативни се и состојбите по фрактури на коските и по хируршки интервенции, а бањата Новопазарска е најпозната по успешното лекување на невролошки заболувања (невралгија, болести на централниот или периферниот нервен систем).

Атракции во близина на бањата Новопазар

Кога ќе помислите на одмор во бањата, првата асоцијација се смирувачки бањи и базени, но и шетање и престој на чист воздух. Сепак, за многумина е важно да имаат надградба на тоа искуство во форма на запознавање со културната и историската позадина на местото. Во овој контекст, бањата Новопазар има многу да понуди бидејќи Рашката област е вистинско богатство.

Првите препораки во морето за посета на оваа бања во Србија се дефинитивно градбите под заштита на УНЕСКО, односно познатите манастири Ѓурѓеви Ступови, потоа манастирите Сопоќани и Петровата црква во Рас. Стари Рас и Стари Јелач не треба да се пропуштат. Вреди да се види и џамијата Алтум-Алем од шеснаесеттиот век, ѕидините на турскиот град, како и античкиот хан.