ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 151 ГОДИШНИНА ОД РАЃАЊЕТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: Стабилностa и безбедностa на тест на 4 февруари!

Нема апел за воздржаност во македонско-бугарските односи за да се спречи ескалација по охридското претепување на Христијан Пендиков.По препорака на претседателот Стево Пендаровски, Скопје на 4 февруари се подготвува да го забрани влезот на бугарските националисти, предводени од европратеникот Ангел Џамбаски, кој од Софија вчера му се закани на шефот на државата со атентати и порача дека ќе дојдат на одбележувањето на 151-годишнината од раѓањето на револуционерот Гоце Делчев.Советот за безбедност овој настан го оцени како висок ризик за обезбедување, бидејќи граѓаните се организираат во црквата „Свети Спас“ за да спречат „некој да го слави Делчев како Бугарин“.

Премиерот Димитар Ковачевски вчера изјави дека безбедносните институции ќе постапат според препораките на Советот и ќе забранат влез на сите странски државјани доколку се утврди дека претставуваат закана за јавниот ред, националната безбедност или меѓународните односи. „Ќе се направи се што е во надлежност на Владата за да се гарантира мирно и достоинствено одбележување на роденденот на големиот Гоце Делчев. Конкретните активности се исклучиво во надлежност на МВР. За тој човек, без разлика дали е политичар или не, процедурата се спроведува и не смее да влезе во државата“, рече премиерот и ги осуди сите што шират нереди и провокации за разбивање на македонско-бугарското. односи. На вчерашната седница на Владата, пак,

НА 4 ФЕВРУАРИ ЌЕ ЗНАЕМЕ ДАЛИ НЕКОЈ ЌЕ СЕ ВРАТИ НА ГРАНИЦАТА

Дали некој ќе се врати на граница, според министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, ќе се знае на 4 февруари. На прашањето зошто не се прифатени предлозите за прогласување на несакани лица, Спасовски беше дециден дека главен приоритет ќе биде зачувувањето на мирот, стабилноста и јавниот ред и затоа што тоа не е добро за политичките односи во државата и меѓу соседите. „Знаеме дека секогаш имаме радикални структури кои заради лични или други интереси сакаат да го нарушат тој процес на стабилизирање на односите. Од друга страна, не смееме да дозволиме да се загрози безбедноста на нашите граѓани. Владата вчера разговараше на оваа тема, го задолжи Министерството за внатрешни работи во соработка со Агенцијата за национална безбедност да преземе одговорност за одржување на безбедноста и стабилноста“, рече Спасовски.

Според него, сите тие податоци и информации се дел од анализите што се прават и за секоја одлука мора да има време и момент кога ќе биде донесена. „Најпрво тоа е заштита на мирот и безбедноста и најважно – заштита на нашиот национален интерес, идентитет, нашето право на самоопределување и достоинството на македонскиот народ и македонските граѓани“, рече Спасовски.

Министерот за надворешни работи Бујар Османи вчера изјави дека во Македонија секогаш има фактори кои сакаат да ја оддалечат од патот кон ЕУ и да ја држат во перманентна криза, бидејќи тогаш најдобро влијание имаат трети фактори од странство. „Нашата работа не е да дејствуваме на емоционална основа. Ние мора ладнокрвно да ја согледаме нашата гледна точка и интерес. Во оваа насока, граѓаните не треба да се сомневаат дека политичките партии во Владата, без разлика на етничката припадност, се обединети во заштитата на националните интереси на македонскиот народ и на Албанците и на другите и на државата во целина“, рече Османи. Што се однесува до забраните за влез на луѓе кои навредуваат, Османи рече дека треба да воспоставиме принцип секој кој го оспорува постоењето на македонскиот народ или покажува територијални претензии кон Македонија, треба да се забрани понатамошен влез истиот ден. Тој потврди дека во врска со инцидентот со Пендиков, бугарските власти веќе испратиле писма до сите меѓународни организации во кои објаснуваат дека овде се спроведува сурова политика на државна дискриминација, а наша задача, додаде, е да не ја убедуваме Бугарија да го промени ставот. нејзиниот, туку дека Бугарија не успева да ја убеди ЕУ во нејзините ставови, па да ги покажеме нашите аргументи за тоа што се случува овде.

Бугарскиот радикал на ВМРО-БНД и европратеник Ангел Џамбаски му рекол на претседателот Стево Пендаровски дека во минатото имало обиди да се спречат лидерите на ВМРО да влезат во Македонија и му рекол дека последен таков пример е со југословенскиот крал Александар Караѓорѓевиќ. Џамбаски најави дека ќе дојде во Скопје на 4 февруари. На прашањето дали се препознава во описот на Пендаровски, кој побара од Владата да донесе одлука за забрана за влез на бугарски европратеник, Џамбаски одговори дека во тој опис го признава секој Бугарин кој ги застапува правата и интересите на Бугарите во Македонија. „Што претставува за нас ваквата забрана? Да му кажам на Стево Пендаровски, познат како Стево Коминтерна, дека во минатото и други се обидуваа да ги спречат лидерите на ВМРО да влезат во Македонија. а последен таков пример е со југословенскиот, српски крал, Александар Караѓорѓевиќ. Ако се обидат да ме спречат да влезам во Македонија, нека ја погледнат историјата и нека учат од неа“, рече Џамбаски во интервју за бугарската телевизија Нова. Запрашан дали планира да дојде во Скопје на 4 февруари заедно со поголема група луѓе за да ја одбележи 151-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, Џамбаскит потврди дека ќе дојде. „Не сакав да одам во Македонија, имав други планови. Но, сега како да одбијам таква љубезна покана“, рече тој. Кралот Караѓорѓевиќ бил убиен во Марсеј, од страна на Владо Черноземски, по наредба на ВМРО на 9 октомври 1934 година. изјави Џамбаски во интервју за бугарската телевизија Нова. Запрашан дали планира да дојде во Скопје на 4 февруари заедно со поголема група луѓе за да ја одбележи 151-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, Џамбаскит потврди дека ќе дојде. „Не сакав да одам во Македонија, имав други планови. Но, сега како да одбијам таква љубезна покана“, рече тој. Кралот Караѓорѓевиќ бил убиен во Марсеј, од страна на Владо Черноземски, по наредба на ВМРО на 9 октомври 1934 година. изјави Џамбаски во интервју за бугарската телевизија Нова. Запрашан дали планира да дојде во Скопје на 4 февруари заедно со поголема група луѓе за да ја одбележи 151-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, Џамбаскит потврди дека ќе дојде. „Не сакав да одам во Македонија, имав други планови. Но, сега како да одбијам таква љубезна покана“, рече тој. Кралот Караѓорѓевиќ бил убиен во Марсеј, од страна на Владо Черноземски, по наредба на ВМРО на 9 октомври 1934 година.