Одборот го известил и советникот на Курти за „проблемот“ со Фероникели

0

Во јуни 2022 година, членовите на одборот на независната комисија за рудници и минерали се сретнаа од министерот за економија Артане Ризваноли и советничката на премиерот Албин Курти, Феленза Подримја.

Првично, Селвете Грајќевци Плана и Гани Малиќи негираат дека некој од политичарите им се јавил на средба во врска со „Фероникел“, но потоа признаваат дека имале средба со министерот Ризваноли.

„Прашаа за „Фероникели“ и нормално е Ризваноли да доаѓа затоа што е ресорен министер. Феленца дојде со министерката затоа што е советник“ – рече Малиќи.

„Го поканивме министерот за оваа цел, односно на тема „Фероникели“ и да го информираме за оваа работа, иако не го информираме за се. Овој случај беше поконкретен, но министерката брзаше и не побара повеќе информации отколку што ни кажа нешто за ова“ – изјави Грајќевци Плана.

Емисијата „Kallxo Përnime“ стапила во контакт со советничката на премиерот Албин Курти, Феленза Подримја, за да добие информација за која средба станува збор, но до моментот на емитување на оваа емисија таа не одговорила.