ОДБРАНАТА РАБОТИ – Астероидот Диморфос изгуби милион килограми маса по ударот на вселенското летало ДАРТ (ВИДЕО)

0

Минатата година американската вселенска агенција НАСА изврши мисија во која намерно предизвика судир на нејзиното летало DART со астероидот Диморфос за да тестира метод за одбрана на планетата Земја, а сега пристигна уште една потврда за успехот.

По судирот на DART со астероидот, беше откриено дека неговата траекторија е променета, а сега се објавени пет научни трудови кои го потврдуваат функционирањето на оваа техника. Еден од нив е доказ дека леталото DART на НАСА го „олеснил“ астероидот за дури милион килограми.

За да го одбележи ова, НАСА објави тајмлапс видео од ударот снимен со вселенскиот телескоп Hubble.

Објавените студии го детализираат влијанието на вселенското летало DART и неговите последици. Во септември минатата година, DART удри во астероидот Диморфос, кој орбитира околу поголемиот астероид Дидимос што го сочинува системот Дидимос. Во октомври, НАСА потврди дека првичните набљудувања потврдиле дека мисијата DART го намалила орбиталниот период на Диморфос околу Дидимос за околу 32 минути. Ова може да изгледа малку, но дури и релативно мала промена може да направи огромна разлика во траекторијата на вселенската карпа со месеци и години. Трикот е да се детектираат потенцијално опасните астероиди кои се движат кон Земјата и тоа да се направи навреме. За среќа, астероидот не претставува закана за Земјата и се користеше само за тестирање на планетарната одбрана на НАСА.

Научните податоци потврдуваат дека техниката DART е одржлив метод за одбрана од потенцијално опасни вселенски карпи и дава изненадувачки нови детали за мисијата, вклучително и оној што открива дека Диморфос изгубил милион килограми од вкупната маса од 4,3 милијарди килограми.

Исто така, научниците открија дека на површината на Диморфос има повеќе карпи и камења отколку што се очекуваше. Масивниот облак од прашина што се создаде за време на судирот всушност му помогна на астероидот да се пресели во нов орбитален период.

„Пред судирот очекувавме орбитата на Диморфос да се скрати за околу 10 минути, но по судирот сфативме дека вкупната орбита од 12 часа е скратена за повеќе од 30 минути. Со други зборови, материјалот делуваше како млаз кој ‘го оттурна’ астероидот уште подалеку од неговата првобитна орбита“, рече коавторот на студијата Тони Фарнам.

Во меѓувреме, НАСА објави видео од ударот што го сними Hubble. Фасцинантната сцена покажува како се создала прашина по судирот и како еволуирала во текот на часовите и деновите по ударот. Во еден момент се претвори во двојна опашка.