ОДЛУКАТА НА “ЖЕЛЕЗНАТА ДАМА“ НА КРЕМЉ ГИ ИЗНЕНАДИ РУСКИТЕ СИЛИ – “Овој состанок ќе ја одреди нашата судбина!“

Додека руската централна банка (РЦБ) се подготвуваше да ги зголеми каматните стапки минатата недела, главниот извршен директор на еден од најголемите кредитори во земјата ги предупреди креаторите на политиката дека се соочуваат со ништо помалку од сопствено „фијаско“ – битка со инфлација чиј исход ќе се покаже важен за финансиските институции и пазарите во земјата, пишува Yahoo Finance.

Евентуалното зголемување беше двојно повеќе од она што го предвидоа повеќето економисти, одлука што ја остави Русија со една од највисоките стапки во светот кога се приспособи на инфлацијата.

Тоа ја означи кулминацијата на промената на официјалното размислување за ризиците од спиралните цени, велат луѓе запознаени со ова прашање, бидејќи претстојните претседателски избори ги зголемуваат обврските за трошење кои веќе беа зголемени од руската војна во Украина.

Четири чекори во циклусот на затегнување што ја удвои основната стапка на 15% вклучуваше и итна одлука во август, РЦБ би можела да ја заврши годината со зголемување до процентен поен следниот месец, доколку ризиците од инфлација не стивнат, велат експертите, кои зборувале под услов да останат анонимни.

За претседателот на РусијаВладимир Путин, новите приоритети значат дека централната банка има одврзани раце со зголемувањата на каматните стапки кои најверојатно ќе ги погодат бизнисите и домаќинствата.

Владимир Путин

Иако се заканува да предизвика рецесија на економијата, ова е цената на воениот буџет направен за да се обезбеди „победа“, според изјавите на министерот за финансии Антон Силуанов. Следната година, тој има намера да потроши повеќе за Армијата отколку за која било друга ставка – расфрлање што ја задржа рубљата под притисок и накратко го надмина симболичниот праг од 100 рубљи за долар.

За да го објасни ризикот со кој се соочи централната банка од зголемувањето на стапките во октомври, Дмитриј Пјанов – заменик-претседател на вториот најголем руски заемодавател VTB Bank PJSC – се осврна на познатата битка што доведе до пораз на Наполеон.

Како што тоа тогаш ја одреди судбината на Европа, така и оваа средба во голема мера ќе ја одреди судбината на финансиските и банкарските пазари за остатокот од 2023 година и, пред сè, 2024 година“, ја цитираат неговата изјава руските медиуми.

На прашањето за ова по одлуката за каматната стапка, гувернерката Елвира Набиулина се насмевна, велејќи дека може да се применат „различни метафори“ за овој судир меѓу централната банка и нејзиниот противник. 

Навистина сме решени да се бориме против високата инфлација“, нагласува таа.

Иако трошоците веќе се зголемени во 2023 година, во нацрт-буџетот на Министерството за финансии на Русија се очекува дека следната година ќе се зголеми за една четвртина и ќе достигне 36,6 трилиони рубљи (393 милијарди долари).

Но, со стабилизирањето на рубљата по порастот во октомври, вниманието се враќа на инфлацијата, главната грижа на Русите. Потрошувачките цени се сè под притисок поради рекордниот недостиг на работна сила и големите државни трошоци.

Во сезонски приспособени услови, растот на цените во третиот квартал во просек изнесуваше 12,1% на годишно ниво, проценува централната банка, што е повеќе од двојно зголемено во споредба со претходните три месеци. Исто така, надмина 6% на годишно ниво и го забележа својот најбрз раст од февруари.

Скапите трошоци за војна и претстојните избори, во меѓувреме, ја попречуваат координацијата меѓу Министерството за финансии и РЦБ, велат познавачите на ова прашање. Прекинувањето на врската значи дека централната банка го добива она што е бланко чек за одржување на цврста монетарна политика во следните шест месеци.

Властите сега премолчено ја поддржуваат централната банка бидејќи сите разбираат дека високата инфлација ќе значи политичка дестабилизација“, вели Олег Вјугин, поранешен висок функционер на централната банка и Министерството за финансии на Русија.

Заедно со најновата одлука за каматна стапка, централната банка објави и ажурирани прогнози кои покажуваат дека инфлацијата ќе биде побрза од очекуваното – во опсег од 7% до 7,5% до крајот на оваа година – и за првпат сугерира дека растот на цените може да над 4% следната година.

Кремљ

Како одговор, тој ги турна трошоците за задолжување на нивното највисоко ниво од април 2022 година со ризик да ја турне економијата во рецесија. РЦБ очекува нејзината основна стапка следната година да биде во просек од 12,5%-14,5%.

Руската централна банка е длабоко посветена на моделот на Bundes Bank од 1970-тите – идејата дека конзервативната монетарна политика ќе помогне да се заштити нејзината валута од шокови на цените на суровините и санкции. Со референтна стапка од 15%, ќе видиме забавување на кредитниот раст во првата половина на 2024 година, што веројатно ќе ја турне Русија во рецесија. Сè уште соочена со изборот помеѓу падот на рубљата и рецесијата, Банката на Русија ќе се одлучи за рецесија“, обаснува Александар Исаков, руски економист.

Сите други нешта се еднакви, потребна ни е повисока клучна стапка за да се обезбеди стабилност на цените“, вели Елвира Набиулина, укажувајќи на поголем фискален стимул од РЦБ од очекуваното.

Пристапот може да биде премногу строг, особено затоа што ефектот од претходните зголемувања на стапките допрва треба целосно да се материјализира“, според Олга Беленкаја, економистка од Москва.

Тоа е, исто така, закана за широки сегменти на финансискиот пазар како што се несубвенционираните хипотеки, како и заемите за потрошувачите и бизнисите“, тврди Олга Беленкаја

Долгот со променлива стапка сочинува повеќе од 40% од потрошувачките кредити, што го остава особено изложен.

Нерамнотежата може да расте“, порачува Олга Беленкаја и заклучува: „Секторите зависни од буџетот ќе бидат заштитени, но условите за финансирање ќе бидат остро заострени за индустриите зависни од пазарните заеми“, пренесува Yahoo Finance.