Од денеска до вторник ќе се врши електронското пријавување на учениците за средните училишта

Од денеска до вторник (25 јуни до 15 часот) ќе се врши првото електронско пријавување на ученици за средно образование за учебната 2024/2025 година. Второто пријавување во јунскиот термин ќе биде на 1 и 2 јули до 15:00 часот.

Со цел да се оптимизира процесот на пријавување во средните училишта, Министерството за образование и наука и годинава овозможи електронско аплицирање.

Пријавувањето се врши преку линкот на порталот за електронски услуги на Министерството за образование и култура (https://e-uslugi.mon.gov.mk) со посебно известување за средношколците преку нивните кориснички сметки на schools.mk.

Од Министерството за образование и култура појаснија дека регистрацијата во системот нема да биде потребна и огласот ќе се врши исклучиво со кориснички сметки на schools.mk

„Упатство за влез во системот и пополнување на апликацијата ќе биде објавено со линк на страната за најава“, соопшти Министерството за образование.

Министерството за образование и наука кон крајот на март го објави Конкурсот за пријавување ученици во јавните средни училишта за учебната 2024/2025 година. Во него се наведени потребните документи, начинот на аплицирање и роковите на конкурсот.

Секое училиште мора да ја објави конечната ранг листа со резултатите од регистрацијата и слободните места по првото пријавување на 26 јуни, најдоцна до 9:00 часот, на јавно место на училиштето и/или на веб-страницата на училиштето.

Во училиштата каде што ќе има квалификациско тестирање, тоа ќе се организира на 28 јуни, додека конечните ранг листи со резултати ќе бидат објавени на 28 јуни во јавна училишна средина.