ОД МИНАРЕТО ВО ИЗМИР ЕЧЕШЕ ПЕСНАТА ЗА БЕЛА ЧАО: Наместо Езам свиреше мелодијата на италијанските партизани! ВИДЕО

0

О бело чао, италијанската традиционална песна која беше модифицирана од италијанските партизани кон крајот на војната и усвоена како химна на отпорот неодамна одекна од неколку минариња во егејската провинција Измир.

Жителите на областите Онак, Каршијак, Чигли и Буча во регионот на Измир беа изненадени кога ја слушнаа песната на италијанските партизани наместо снимениот повик на муезинот.

Верниците кои се нашле на улица, пишуваат турските медиуми, останале во шок, додека некои други успеале да ја видат фотографијата и прекрасно ја објавиле на социјалните мрежи.

На снимката јасно се слушаат нотите на песната Obela čao, а потоа и паузата.

Инцидентот се случил поради нечија непромислена шега или провокација за време на светиот месец Рамазан.

Верската управа на провинцијата Изнир првично ги негираше извештаите за таков инцидент објавувајќи изјава на социјалните мрежи, а потоа ја отстрани објавата и рече:

„Според нашите првични анализи, непознати лица на незаконски начин го манипулирале централниот систем за езан (повикот за молитва), соопшти покраинската верска управа на Измир, додавајќи дека е покрената внатрешна истрага.

Во целиот случај се вклучила и полицијата бидејќи е сторено кривично дело „јавно понижување на верските вредности“, а сите кои ја објавиле и споделиле снимката биле фатени од полицијата и одредена им е мерка притвор.

Патем, џамиите низ Турција цитираат поглавја од Куранот секој ден од март за да го зајакнат моралот за време на пандемијата.