Од Стопанската комора бараат да се продолжи со проектот за коридорите

Стопанската комора ја повикува новата Влада да не го раскине договорот со Конзорциумот „Бехтел&Енка“ за изградба на автопатите на Коридорот 8 и 10д.

Првиот човек на Комората Бранко Азески рече дека американско-турските изведувачи се најновите членки на Стопанската комора, која во екот на работните активности има потреба од 4.000 илјади работници. Што се однесува до изјавата на кандидатот за претставник Мицкоски дека ќе го разгледаат договорот со „Бехтел&Енка“, порака му испраќа Азески од Стопанската комора.

„Се надевам дека истото ќе продолжи затоа што е дадено според нашите препораки, да продолжат договорите во правните спорови со новата влада. Ако работиме на подобрување на интересот на бизнисот, го поддржуваме тој проект. Сакаме да остане тоа што е! Главно трите одредби за кои зборуваме, од кои едната е продолжување на проектот со реализација на проектот за автопат“, изјави Бранко Азески, претседател на Стопанска комора.

Првиот човек на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски пред еден ден изјави дека во однос на потпишаниот договор со „Бехте&Енка“ постојат две опции: или да се раскине договорот и да се платат стотици милиони евра казни на Арбитражниот суд и остануваат без автопат, или втората опција е да се разгледа договорот во однос на сите детали што претходната влада ги преговарала со компанијата.

Остри реакции стигнаа од партијата ДУИ која беше на власт при потпишувањето на овој договор. Од коалицијата Европски фронт велат дека ниту една идна влада не може да го раскине договорот со „Бехтел&Енка“ за изградба на автопатите од Коридорот 8 и 10д.