ОД ШТО СЕ ПЛАШИ КИЕВ !? Искусни борци кои ги тренирале Американците сакаат да се борат за Украина, но неможат да добијат виза

0

Жестоките борби продолжуваат и понатаму во деловите од источна Украина, бидејќи Русија денес го започна првиот круг силно бомбардирање во последните три недели.

Но, и покрај тековните борби, веб-страницата Semafor тврди дека повеќе од 100 Авганистанци кои сакаат да се борат за Киев се отфрлени.

Веб-страницата вели дека 300 авганистански државјани поднеле апликации до Обединетата легија, приватна веб-страница која работи во име на украинската влада за проверка на странски апликанти.

Од 300, 150 наводно се членови на авганистанската антитерористичка единица Ktah Khas, која била обучена од Американците во САД.

Основачот на Обединетата легија процени дека може да има „илјадници“ авганистански ветерани кои се надеваат дека ќе се приклучат на борбата на Украинците против Русите.

Кадим, поранешен член на елитната авганистанска разузнавачка единица, кажа дека – „има многу кои сакаат да помогнат во борбата против руската војна против демократијата и човештвото и геноцидот од целосен обем“.

Но, Рајан Рут, раководител на Меѓународниот волонтерски центар во Украина, кажа дека повеќето локални власти „не ги сакаат овие војници“.

Партнерите се состануваа со украинското Министерство за одбрана секоја недела и сè уште не успеав да ги натерам да се согласат да издаваат ниту една виза“, изјавил Рут, објави Sky News.

Извор близок до украинската влада изјави за веб-порталот дека нејзината главна грижа е инфилтрацијата на шпиони поради присуството на Русија во Авганистан и обидите таму да се регрутираат платеници од групата Вагнер.

Меѓународната легија за територијална одбрана на Украина беше основана од Володимир Зеленски веднаш на почетокот на избувнувањето на војната во февруари 2022 година.

Странската легија“ на Украина, наводно, содржи околу 20.000 војници од целиот свет кои се приклучиле да им помогнат на Украинците во борбата против руската агресија.