ОН: Епидемијата на колера е во загрижувачка димензија во 11 земји во Африка

0

Африканските земји како Бурунди, Камерун, Демократска Република Конго, Етиопија, Јужноафриканска Република, Мозамбик, Нигерија, Кенија и Сомалија се меѓу земјите кои се најмногу погодени од епидемијата на колера.

Обединетите нации (ОН) соопштија дека епидемијата на колера е во загрижувачка димензија во 11 земји во Африка.

Лике ван де Вел, регионална заменик-директорка на Фондот за деца на ОН, во соопштение укажа на епидемијата на колера особено во јужниот дел на Африка.

Вел истакна дека епидемијата на колера е во загрижувачка димензија во 11 земји во Африка.

Според неа, меѓу земјите кои се најмногу погодени од епидемијата се Малави и Мозамбик.

Таа рече дека не претпоставиле дека епидемијата ќе биде толку смртоносна и дека ќе се шири толку.

Африканските земји како Бурунди, Камерун, Демократска Република Конго, Етиопија, Јужноафриканска Република, Мозамбик, Нигерија, Кенија и Сомалија се меѓу земјите кои се најмногу погодени од епидемијата на колера.