ОПАСЕН ПРЕДМЕТ – Вака изгледа радиоактивниот материјал кој тројца Хрвати се обиделе да го прошверцуваат преку границата Србија-Хрватска (фото)

0

Објавена е фотографија од радиоактивниот предмет кој тројца Хрвати се обиделе да го прошверцуваат преку граница.

Имено, во саботата вечерта на граничниот премин Бездан биле уапсени тројца хрватски државјани кои се обиделе да прошверцуваат радиоактивна громобран од Србија во Хрватска во автомобил со германски регистрации во просторот за резервна гума.

Како што се испостави, станува збор за дел од стар громобран кој повеќе не се користи во Хрватска. Некогаш се веруваше дека емисијата на честички од радиоактивната „глава“ на громобран ќе доведе до јонизација на воздухот и со тоа ќе ја зголеми веројатноста гром да удри токму во таа точка.

Но, висината и металната шипка се она што може да „привлече“ удар на гром, а не радиоактивност. Покрај тоа, по удар на гром, радиоактивноста би се проширила низ зградата, објасни познатиот физичар Тончи Тадиќ.

Српската царина сега објави фотографија од радиоактивната „глава“ на громобранот.

Јавното претпријатие Нуклеарни капацитети на Србија, кое е одговорно за складирање на радиоактивен отпад, извести дека изворот на јонизирачко зрачење е предаден на складиште каде што е поставен на безбеден начин и повеќе не претставува закана за здравјето на населението и животната средина.