ОПАСНО Е КОГА СЕ ПОКЛОПАТ ПРОБЛЕМИ СО БУБРЕЗИТЕ И СРЦЕТО! Д-р Ристиќ за АЛАРМАНТНИ симптоми: после 40 години сите МОРА НА ПРЕГЛЕД

Д-р Арсен Ристиќ зборуваше за слабостите и проблемите на бубрезите и срцето…

Според една статистика , околу 650.000 Срби имаат нарушена бубрежна функција, а околу 150.000 граѓани имаат срцева слабост, што се алармантни податоци. Бубрежната и срцевата слабост често се совпаѓаат, а потоа станува збор за кардио-бубрежен синдром .

„ Кога имате срцева слабост , тоа ја влошува функцијата на бубрезите. И обратно – ако претходно сте имале бубрежен пациент , кога имате срцев удар или имате некоја друга причина за срцева слабост, тогаш едната ќе ја потенцира другата“, рече д-р. Ристиќ за РТС.

Доктор Ристиќ предупредува дека доколку не се преземат мерки навреме, ваквите пациенти имаат лоша прогноза:

„Кога ќе се појави терминална бубрежна инсуфициенција, тоа ги ограничува лековите што можеме да ги дадеме на пациентите со срцева слабост, каде што се случи вистинска револуција во последниве години. Имаме цела серија нови терапевтски принципи кои им помагаат на овие пациенти неверојатно, додека бубрезите функционираат максимално.“ , објасни д-р Ристиќ и истакна дека е важно да се води грижа за „другиот систем“ кај двете групи пациенти, во кој, меѓу другото, лекови кои можат да ја спречат бубрежната слабост и патот на дијализа се корисни.

„Кога некој станува сè поуморен, се задушува, нозете му отекуваат, почнуваат проблеми со мокрењето, отекува стомакот, станува се потешко да се ослободи од вишокот течности , а потоа лековите што делувале порано почнуваат да делуваат сè помалку, тогаш , кога се менува видот на отокот и можноста да се промени ослободувањето на вишокот течност, тоа е знак дека мора да се внимава на бубрежната функција “, додава докторот за РТС, нагласувајќи дека во оваа смисла, соработката на кардиолозите и нефролозите. е исклучително важен.

Сите мажи од четвртата деценија од животот и жените постари од 45 години ги упати на превентивни кардиолошки прегледи и евентуално навреме да ја започнат потребната терапија. Во спротивно, проблемите се акумулираат.

Колку е полоша функцијата на бубрезите, толку полоши се ефектите на лековите за кардиоваскуларниот систем и влошување на срцевата слабост“, заклучи кардиологот.