ОРБАН БЕСЕН, НЕСАКА НИ ДА СЛУШНЕ: Она што го усвои Европската унија е НЕПРИФАТИВО за Унгарија!

Унгарскиот премиер Виктор Орбан изјави дека новиот договор на европските министри за внатрешни работи за реформа на миграциската политика е „неприфатлив“.

Брисел ја злоупотребува својата моќ. Сакаат насилно да ги „преселат“ мигрантите во Унгарија –  порача Орбан, а на Твитер објави и портпаролот на унгарската влада Золтан Ковач.  Ова, како што изјави Орбан, е „неприфатливо“.

На состанокот на министрите за внатрешни работи на земјите членки на Европската Унија во Луксембург, по интензивни преговори, беше постигнат договор земјите кои не прифаќаат мигранти на своја територија да мора да платат , односно земјите кои не прифаќаат да примат онолку мигранти. како што е предвидено во квотите, ќе плати 20.000 евра по лице.

Договорот беше постигнат на состанокот доцна во четвртокот, а се чекаше седум години. Седумте водечки земји-членки на ЕУ, вклучително и Франција и Германија, сепак побараа договорот да биде изнесен пред Европскиот совет на крајот на месецот.

Меѓу тие земји беше и Италија, но на вчерашната средба италијанскиот министер за внатрешни работи Матео Пиандендоци до последен момент побара промени, особено во однос на бројот на мигранти кои треба да се преселат во ЕУ.

Договорот беше одложен и поради Германија, која се обиде конечно да добие согласност од коалициската влада.

На средбата отворено против новиот договор за миграција и азил се изјаснија претставниците на Полска и Унгарија, кои остро протестираа поради предложениот паричен надоместок што ќе треба да се плати врз основа на предлогот на шведското претседателство со ЕУ.