ОРБАН: НЕМА ДА ИГРАМЕ НА БРИСЕЛСКАТА МУЗИКА! 

0

Унгарскиот премиер Виктор Орбан побара од граѓаните да не подлегнуваат на притисоците на раководството на Европската унија и да не поддржуваат испраќање дополнително оружје и финансиска помош за Украина.

Шефот на унгарската влада ги покани сите сонародници да го кажат своето мислење за овие прашања, кои беа вклучени во прашалниците што беа испратени по пошта за време на националните консултации што започнаа во земјата.

Орбан истакна дека станува збор за заштита на државниот суверенитет и дека има „ сериозна дебата “ за ова прашање во ЕУ.

– Бирократите од Брисел сакаат да ни кажат како да живееме повторно : тие сакаат да и дадат на Украина повеќе пари и повеќе оружје … и сакаат ние, Унгарците, да ги пуштиме мигрантите во нашата земја – рече унгарскиот премиер.

– Но, ние сме Унгарци и не сакаме да танцуваме на мелодијата на Брисел – нагласи тој во видео пораката на Фејсбук.

Орбан вели дека го пополнил прашалникот што го добил по пошта.

Владата се надева дека на овој начин ќе ја добие поддршката од граѓаните за преговори со лидерите на ЕУ.

Од 11 прашања вклучени во прашалникот, 4 се поврзани со Украина : за пристапувањето на оваа земја во ЕУ, снабдувањето со оружје , обезбедувањето финансиска помош, како и за увозот на украинско жито.

Дополнително, авторите на социолошката студија решија да ги прашаат своите сонародници за нивното мислење за илегалната миграција и мерките за социјална поддршка на населението .

Од испитаниците се бара и да ги кажат своите ставови за ЛГБТ популацијата и за странското финансирање на политичките партии.

Унгарските власти веќе одржаа национални консултации неколку пати , испраќајќи прашалници по пошта и креирајќи посебна веб-страница за оваа цел, каде што сите прашања може да се одговорат онлајн.

Овој тип на анкета е доброволен. Последен пат вакви консултации беа одржани во 2022 година и се однесуваа на односот кон санкциите на ЕУ против Русија .

На нив учествуваа повеќе од 1.360.000 луѓе , од кои 97 отсто се изјаснија против политиката на Брисел. Надлежните сметаат дека оваа бројка е доста висока , имајќи предвид дека бројот на жители во земјава не надминува 10 милиони. Пред тоа, националните консултации се осврнаа на миграцијата и пандемијата на коронавирус.