Османи: Дијалог, начин за намалување на тензиите меѓу Скопје и Софија

Министерот за надворешни работи на Северна Македонија, Бујар Османи, во интервју за Гласот на Америка вели дека предвремената изборна кампања во Бугарија и политичките тензии во Северна Македонија се причините за ескалацијата на односите меѓу двете земји. земји. Тој вели дека споровите треба да се решаваат со дијалог за да не се остави простор за „политички профитери и провокатори“ . Како шеф на ОБСЕ, тој зборува и за предизвиците од војната во Украина, како и за судирите во рамките на Демократската унија за интеграција, чиј член е и тој.

Гласот на Америка:
Господине Османи, односите со Бугарија стануваат тензични, особено сега по инцидентот со припадник на бугарското малцинство во Охрид. Софија најавува откажување на европските проекти со Скопје. Каде води ова?

Бујар Османи:Односите на Северна Македонија со Бугарија се историски тешки, сложени и во неколку периоди во минатото постигнаа трајна стабилност. Најавата за предвремени избори во Бугарија и политичката тензија овде во Северна Македонија доведоа до создавање на оваа ситуација. Овие ситуации обично уште повеќе ги поттикнуваат ваквите дебати. Ако бугарската реакција е поврзана со инцидентот во Охрид, може да се констатира дека е непропорционална бидејќи државата ги презела сите неопходни мерки тој случај да се изолира и да се идентификуваат, изведат пред лицето на правдата и да се казнат сторителите. Повикувам на смиреност.

Глас на Америка: Претседателот Стево Пендаровски и препорача на Владата да прогласи европски пратеник од Бугарија и други политичари со изразен антимакедонски став за непожелна личност. Дали за ова барање на македонскиот претседател се разговарало во Владата?

Бујар Османи: Прашањето е во надлежност на МВР и Владата само го задолжи МВР да направи анализи во однос на безбедносните аспекти, пред се очекуваниот настан на 4 февруари (манифестацијата на роденденот на Гоце Делчеви) дека е предвиден како настан со високи безбедносни импликации и ќе видиме каква ќе биде одлуката на МВР. Ценам дека треба да го дефинираме принципот дека никој не може да дојде во Северна Македонија и да го негира територијалниот интегритет на државата или постоењето на народите, на која било заедница, а да нема никаква реакција од државата, па дури и забрана за влез. Сепак, ова е откако ќе се воспостави и промовира принципот, додека не мислам дека ретроактивните пристапи се решение за некој проблем во Северна Македонија.

Глас на Америка: Дали сте комуницирале со Брисел по овие судири со Софија и дали постои ризик од ново бугарско вето на патот на интеграцијата на Северна Македонија во ЕУ?

Бујар Османи: Комуницирав и во наредните денови ќе бидам во Брисел за да се сретнам со сите лидери на ЕУ за да разговараме за ова прашање, иако одам на друга функција таму. Мислам дека треба да го одржиме дијалогот и да најдеме начин да ги надминеме предизвиците меѓу нашите земји, кои се ситуации кои произлегуваат од тешките односи меѓу двете земји, но мислам дека е создадена рамка која долгорочно ќе се стабилизира. овие односи.