Османи: Европската унија е нашата заедничка иднина

Министрите за надворешни работи Бујар Османи и Дмитро Кулеба се сретнаа во Њујорк на маргините на Генералното собрание на Обединетите нации во посебен момент за да изразат солидарност и поддршка за Украина на втората годишнина од почетокот на руската агресија на нејзина територија.

На средбата, министрите Османи и Кулеба се согласија дека Европската Унија го претставува идниот пат за Западен Балкан и Република Северна Македонија. Тие истакнаа дека е важно земјите од регионот да се грижат за стратешко предвидување и да ја запрат руската агресија, јасно изразувајќи го својот став во корист на интегративните процеси во Европа.

„Важно е да имаме стратешка предвидливост во нашата земја, за конечно да и кажеме „не“ на Русија и „да“ на евроинтегративните процеси на Западен Балкан и Република Северна Македонија“, рече Османи.

Во меѓувреме, министерот Кулеба, нагласувајќи го фактот дека Северна Македонија застана цврсто зад Украина во текот на двегодишната агресија, изрази благодарност до граѓаните на Северна Македонија, како и до Османи за неговото лидерство и поддршка.

Нашата иднина е заедничка, таа иднина е Европската унија, иднина за мир и просперитет, рече Кулеба.

И двајцата министри ги одржаа своите говори пред Генералното собрание на Обединетите нации, каде испратија јасни пораки против руската агресија врз Украина.