Османи: Нека се слави роденденот на Гоце Делчев на мирен и достоинствен начин

Министерот за надворешни работи Бујар Османи апелираше на мирно и достоинствено одбележување на 4 февруари, 151-годишнината од раѓањето на македонскиот револуционер Гоце Делчев.

Во видео пораката објавена на неговиот Фејсбук профил, Османи ги повикува граѓаните да не се подложуваат на провокации.

„На 4 февруари, кога се поклонуваме пред гробот на Гоце Делчев, се поклонуваме пред неговиот визионер за културен натпревар меѓу народите. Повикувам на достоинствено и мирно одбележување на денот кога изразуваме почит кон неговиот идеал за напредните општества и за изградбата на цивилизациските вредности“, рече Османи. Осман апелираше до граѓаните да не дозволуваат да бидат изложени на провокации, за да се заштитат интересите на државата.

„Мораме да покажеме зрелост и да не дозволиме национализмот да се храни преку јазикот на омразата и презирот. Ние сме земја со европска перспектива. Со традицијата на меѓуетнички дијалог, кохезија и мирно решавање на билатералните спорови, ние сме пример во светот. Ве повикувам да застанете покрај овие наши вредности“, нагласи Османи.

Во својот говор пред јавноста, Осман истакна дека секој граѓанин на Република Бугарија и на која било друга земја е добредојден во Северна Македонија, нагласувајќи дека секој треба да се однесува со почит кон нашата земја.

„Да не дозволиме провокаторите и киднаперите да ја киднапираат нашата европска иднина или да ја влошат сликата што ја изградивме како држава. Ова е во интерес на сите граѓани и заеднички напредок“, изјави Османи.