Османи: Тензиите во регионот ја зголемуваат можноста за влијание на деструктивни фактори

Министерот за надворешни работи на Северна Македонија, Бујар Османи, во интервју за „Радио Слободна Европа“ изрази жалење за одлуката на Софија да го повлече својот амбасадор од Скопје, нагласувајќи дека ова е привремено повлекување бидејќи, според него, дијалогот е единствениот начин за решавање на споровите.

Османи рече и дека појавата на тензии меѓу Скопје и Софија, во време кога има интензивни случувања меѓу Приштина и Белград, ја зголемува можноста за влијание на деструктивни фактори, бидејќи според него сега имаат повеќе простор за дејствување.

Според Османи, Русија е заинтересирана и дејствува на различни начини за да има постојана криза и отворени прашања во регионот на Западен Балкан, бидејќи на тој начин, според Османи, Москва може да влијае на внатрешните политики на регионот.

На новинарско прашање која е позадината на повлекувањето на бугарскиот амбасадор од Скопје и каков е ставот на ресорот што го застапувате, Османи рече дека жали за ова привремено повлекување, односно повикот за консултации. Се разбира, ова е и влошување на меѓудржавните односи, а причините секако може да се најдат таму.

Ние овде сме заинтересирани за продолжување на дијалогот со Република Бугарија. Амбасадорите се секако главниот инструмент за дијалог меѓу двете држави, така што верувам дека оваа одлука ќе може да се врати и овој дијалог да продолжи. Ако оваа одлука е поврзана со предметниот инцидент [физичкиот напад на 19 јануари врз Христијан Пендиков, претставникот на бугарскиот центар „Цар Борис Трети“ од Охрид, тогаш се сеќавам дека истото е непропорционално, бидејќи Северна Македонија ги презеде сите мерките да припаѓа на овој инцидент.

Станува збор за изолиран случај, каде полицијата веднаш ги идентификувала сторителите, а преземала мерки сите инволвирани да се изведат пред лицето на правдата. Бев во Софија да ги посетам повредените и во исто време да изразам жалење за овој инцидент и секако државата нема што повеќе да прави, освен да создаде ситуација на казнување за ваквите ситуации и да создаде атмосфера на нулта толеранција за говорот на омраза. и кривични дела засновани на говор на омраза.

Види, и контекстот е таков. Имаме избори во Бугарија, имаме тензична политичка ситуација овде, а она што го истакнав сега е активна крвната зона на провокатори, насилници и политички профитери и секој се обидува да добие нешто од оваа ситуација. Мислам дека најлесниот начин е да се следи општото мислење и да се донесат емотивни одлуки.

Но, мислам дека мојата улога е да ги зачувам нашите односи со Европската унија, државите од ЕУ, да го зачувам имиџот на државата и да ја зачувам европската перспектива на земјата, секако да ги штитам интересите на сите народи и луѓе кои живеат овде.

Се сеќавам дека тоа е единствениот начин и апсолутно нема да отстапиме од оваа стратегија и покрај притисоците, јавните кампањи за линч што се спроведуваат, бидејќи ова малку само по себе зборува за атмосфера во која не живее само општеството воопшто и делува, но и луѓе и поединци.