ЗАМИНАЛА ВО ГЕРМАНИЈА И ЖИВЕЕ КАКО ДА Е ВО БОСНА: Се омажила за маж што го познавала 6 дена и открива што ѝ се случило ТАМУ (ВИДЕО)

Мејаса, Босанка, се омажила во Германија, каде почнала да живее како во Босна, негувајќи ги традициите.

Босанката Мејаша од Градашац се омажила во Германија , каде живее со години, но и покрај тоа ја негува босанската традиција и истакнува дека благодарение на својот тамошен живот почнала повеќе да се посветува на традицијата.

Мејаса се омажи за многумина на неверојатен начин, како што се правело во минатото – го познавала својот сопруг само 6 дена , по што решила да се омажи за него и да замине во Германија, каде што не познавала никој друг освен него.  Босанката истакна дека буквално доживеала „брак без преседан“.

Се омажив на стар начин, имав сватовник, исто како во старите времиња“ , рече таа и нагласи дека го има најдобриот сопруг.

Кога пристигнала во Германија, таму нашла голема куќа и двор и веднаш имала визија да ја направи куќата домашна и да ја внесе босанската традиција во неа. Таа и нејзиниот сопруг го уредувале ентериерот по моделот на старите босански куќи, а со текот на времето уште повеќе се мотивирале да го направат тоа.

„Кога стигнав таму, најдов се нормално – куќата, дворот, сè како во Босна. Потоа отидов зад куќата, да видам каде е се, а потоа го прашав „Што е ова“, ми одговори. : „Па, влези и види, има некој мутвак (соба за складирање и барака до него каде се чуваат дрва)“. Ја отворив вратата и најдов вистинска мала соба, онаа старата“, изјави Мејаха за ITV story .

Мејаса веднаш добила брилијантна идеја, а таа веднаш му ја претставила на сопругот својата визија – „Тука можев да направам босанска соба!“.

Извезените перници, килимите и ракотворбите станаа основен дел од нејзиниот ентериер. Мејаса е исклучително талентирана за пишување песни, што особено го воодушеви нејзиниот сопруг.

Мејаса живее во Германија како вистинска домаќинка – ја подготвува зимницата, готви, чисти, садела разни видови овошје и зеленчук, а признала и дека Германците знаат многу во кујната.