ОТИШОЛ НА РИБОЛОВ И НАЛЕТАЛ НА ЧУДОВИШЕН ЅВЕР “Нема да пливам повеќе во тоа езеро!” (ФОТО)

0

Рибар улови една од најголемите слатководни риби со монструозно име и изглед.

Рибар улови необичен воден ѕвер во југоисточен Тексас, поставувајќи нов рекорд, според официјалните лица.

Младиот човек го фатил таканаречениот алигаторски гар , кој е една од најголемите слатководни риби во Северна Америка. Името го добил затоа што наликува на алигатор поради зашилената глава и острите заби. Тие често се нарекуваат „живи фосили“ бидејќи содржат некои морфолошки карактеристики на нивните предци од пред милиони години.

Алигаторот тежок 94 килограми извлечен од езерото Корпус Кристи е најголемиот што езерото некогаш го видело “, објави државниот Оддел за паркови и диви животни на социјалните мрежи.

Официјалните лица споделија фотографија од риба подолга од личност која лежи на брегот до него. Според официјалните лица, алигаторот е пуштен по фотографирањето.

– Многу ми е драго што повторно го оставија стариот ѕвер да се бори – напишал еден корисник.

– Нема повеќе да пливам во тоа езеро – додаде друг.

Иако има застрашувачко име и изглед, алигаторот гар, сепак, според локалните медиуми, не претставува закана за луѓето и нема потврдени случаи да напаѓа луѓе.

Многумина се запрашале колку години може да има ваква риба. Тешко е да се каже со сигурност, но алигаторот гар со должина од 2,13 метри треба да биде стар околу 40 години, според TPVD.

Познато е дека растат до два и пол метри, достигнувајќи тежина од 135 килограми. Најголемиот познат алигатор гар, уловен во 2011 година во Мисисипи, тежеше 148 килограми и се проценува дека е стар најмалку 95 години.

Рекордот во Тексас е во сила од 1953 година, кога еден риболовец фатил 137 килограми тешка риба.