Откриена е причината зошто Албанките масовно се мажат за Срби: Штом прочитате сè ќе ви биде јасно – можете и да си купите жена

0

Во последните години сме сведоци на чести бракови меѓу Албанки и Срби. Момците кои носат девојки од Албанија се претежно во поодминати години, а ваквата постапка ја оправдуваат со тоа што им е полесно да се венчаат така, отколку да останат сами до крајот на животот.

Младите девојки од албанските села не остануваат на село и имаат можност да се образоваат во Србија, да се вработат или да се венчаат таму. Од друга страна, девојките од градот не сакаат да доаѓаат на село и затоа, меѓу другото, селата во Србија се преполни со ергени.

Сè поголем број луѓе, особено потенцијалните младоженци, практикуваат бракови со Албанки.

Интересно е што во Албанија има многу повеќе жени отколку мажи, па шансата жената да остане немажена е голема. Исто така, кај нив е поголем срам девојката да остане немажена отколку да се омажи за маж од друга вера.

Исто така, не е тајна дека момците кои стапуваат во брак му даваат на семејството на невестата одредена сума пари, што се смета за чин на купување невеста. Има и агенции за посредување кои за своите услуги наплаќаат од 1.000 до 3.000 евра, во зависност од ,,квалитетот на услугата”.

Има и такви кои ја злоупотребуваат ситуацијата, а не ретко се случува невестата да го измами младоженецот земајќи му ги сите пари и бегајќи. Сепак, треба да се напомене дека повеќето од овие бракови преживеале и се многу хармонични.

– ,,Веќе во 2005 година направив извештај за тоа дали Албанките се среќни што се мажат за Срби? Тие дојдоа во јужна Србија. Нормално имаме многу невенчани момци на село затоа што девојките одат во град, меѓутоа, по 15-20 години како што се промени Србија и како што ги модернизираме селата, имаме интернет, добра заработувачка, се менува и ситуацијата” – изјави етнологот Јасна Јојиќ.

Интересот за Албанките е широко распространет низ цела Србија, повеќето од нив се од планинските села во централна Србија, но има и многу заинтересирани за Срем, и за цела Војводина, а во последно време има дури и луѓе од Белград кои ги бараат своите среќата на овој начин, пишува Мондо.