ОТКРИЕНА ПРИЧИНАТА ЗА БОЛЕСТА НА БРУС ВИЛИС: Ова го чинеше актерот ЗДРАВЈЕ

0

Специјалистот ја коментираше состојбата на актерот.

Според мислењето на специјалистите, начинот на живот на холивудската ѕвезда не треба да се отпишува.

Во пролетта 2022 година, семејството на Брус Вилис објави дека тој ја завршува кариерата поради тешка болест. На „тврдиот орев“ лекарите му дијагностицирале афазија. Ова невролошко нарушување доведува до целосно или делумно губење на говорот поради оштетување на центрите на церебралниот кортекс.

Дури сега стана позната точната дијагноза на уметникот. Сопругата на Вилис, Ема, рече дека тој има фронтотемпорална деменција.

Зошто оваа болест го погоди Брус, кој беше силен во секој поглед? Која би можела да биде причината? Со овие прашања весникот Woman.ru се обрати до докторот по медицински науки, главниот лекар на приватната клиника Маријат Мухина.

„Оваа болест сега е практично болест на векот. За ова е виновен вечерниот начин на живот – доцните вечери, вечерните ресторани. „Мозокот нема време да се ослободи од производот, а метаболизмот не ги обработува протеините“, неочекувано изјавува докторот.

Според Маријат, амилоидните протеини се акумулираат во невроните и ги уништуваат – а тоа води до фактот дека едно лице не само што не може да се сеќава на масата на Питагора, туку дури и на сопственото име и место на живеење.

„Понекогаш оваа состојба се појавува сосема ненадејно“, објаснува специјалистот.

„Оваа состојба се одржува, како што беше, додека не се влоши. Цело време напредува. Сега тој е само човек на кој му треба грижа, а потоа таквите пациенти може да имаат агресија. Личноста е уништена и има пад на животинско ниво“, продолжува да не плаши специјалистот.

Работата на методите на лекување е во тек, но сè уште нема успешни резултати.

Според Мухина, медицината веќе ја знае причината за болеста – невроните се уништени. Но, зошто и каков механизам за активирање работи – сè уште нема одговор на ова прашање.

„ Ова е и нивото на потрошувачка на животински протеини . Во САД не е ограничено – какви шницли јадат таму! Најштетен е вечерниот оброк. Со ова се борам 30 години. За вечера мора да имате зеленчук и овошје“, вели докторката и додава дека е важно да се земат предвид само овошја со низок гликемичен индекс, како што се јаболката.