Откриени нови антички летечки рептили! Научниците пронајдоа необичен фосил: Еве како изгледа (фото)

Научниците од австралискиот Универзитет Куртин идентификуваа фосилизирани коски стари 100 милиони години, пронајдени во Квинсленд и открија дека припаѓаат на претходно непознат птеросаурус, страшен летечки рептил кој шетал по земјата заедно со диносаурусите во античко време.

Коските беа пронајдени во 2021 година од Кевин Петерсен, кустос на музејот Кроносаурус Корнер. Врз основа на обликот на черепот, распоредот на забите и обликот на рамената коска, експертите сфатија дека се работи за нов вид – Haliskia peterseni – кој припаѓа на родот Anhanguer, односно група птеросауруси кои живееле сите низ светот; вклучувајќи ја областа на денешен Бразил, Англија, Мароко, Кина, Шпанија и САД.

Огромен распон на крилјата

„Со распон на крилјата од приближно 4,6 метри, Халискија беше страшен предатор пред околу 100 милиони години. Во тоа време, поголемиот дел од централниот западен Квинсленд беше под вода, покриен со големо море и се наоѓаше приближно на местото каде што денес е јужниот брег на Викторија“, изјави докторантката Адел Пентланд од Универзитетот Кертин.

„Поради внимателна подготовка од страна на Петерсен за обновените коски, денес го имаме најкомплетниот примерок на анхангера и од кој било птеросаурус, до сега откриен во Австралија“, рече Пентланд.

птеросаурус, Кина

Што јадел?

„Имаме комплетни долни вилици, врвот на горната вилица, 43 заби, пршлени, ребра, коски на двете крила и дел од ногата. Има и многу тенки и нежни коски на грлото, што значи дека Халискиа користела мускулест јазик кога хранење со риби и цефалоподи”, додаде Пентланд.