Откриени тајни документи: Кина развива оружје за соборување на непријателски сателити

0

Вашингтон е многу загрижен за напредната технологија што Кина ја развива за напад на сателити во орбитата.

Централната разузнавачка агенција ( ЦИА ) верува дека Кина развива софистицирано сајбер оружје што ќе може да ја преземе контролата над непријателските сателити во орбитата, оневозможувајќи ја нивната способност за комуникација, извидување и следење, како и поддршка на системи за оружје.

Напредното оружје на Кина е предмет на еден од неколкуте доверливи документи на ЦИА, наводно, објавени на Интернет од 21-годишниот Џек Тешеира, во група за разговор на Minecraft , која подоцна се најде на Twitter, 4chan и Telegram.

Вашингтон тврди дека плановите за преземање контрола над непријателските сателити се дел од целта на Кина да ги контролира информациите, нешто што Пекинг верува дека е клучно за водење војна.

Како изгледа напад на сателит? Еден од начините на кои Кина сака да постигне превласт во орбитата, како и на бојното поле, е имитирајќи ги сигналите што операторите ги испраќаат до сателитите. На овој начин, непријателскиот сателит или би бил целосно преземен, или би бил оневозможен во клучните моменти од битката на теренот. Исто така, овој напад може да ја исфрли способноста на сателитите, кои работат во кластери, да комуницираат меѓу себе.

Генералот Бредли Шанс Салцман, првиот човек на американските вселенски сили, неодамна изјави дека Вашингтон се соочува со „нова ера“ на закани од вселената. Таа тврди дека Кина лансирала 347 сателити, вклучувајќи 35 во изминатите 6 месеци, дизајнирани да ја нападнат американската вселенска инфраструктура во случај на иден конфликт.

„ Заканите со кои се соочуваат нашите орбитални способности од нашите стратешки ривали значително се зголемија “, изјави Салцман за CNBC. „Толпата што ја гледаме во вселената, бројот на објекти што ги следиме, бројот на носивост на сателити, па дури и бројот на лансирања експоненцијално порасна. Кина продолжува агресивно да инвестира во технологија која ќе ги наруши, уназади и уништи нашите вселенски способности“ .

Иако станува збор за доверливи документи кои ја откриваат оваа информација, ова не е првпат да слушаме дека Кина сака да уништи непријателски сателити. Всушност, таквите вести веќе можевме да ги слушнеме директно од Кина, кога слушнавме дека сателитите Starlink на Илон Маск претставуваат закана за националната безбедност .