Отфрлете ги апчињата за спиење: Додајте малку од овој зачин и ќе спиете како бебе

Голем број луѓе страдаат од несоница и имаат проблеми со спиењето. Брзото темпо на живот и лошата исхрана само го влошуваат овој проблем. Сепак, овој зачин може да ви помогне многу брзо да се ослободите од несоницата.

Нарушувањето на сонот е многу отежнувачки и погубно и влијае на секој сегмент од животот. Овој проблем или нарушување може да биде резултат на некои биолошки елементи, нездрава исхрана, психијатриски и физички медицински состојби.

Ова се состојби кои можат да доведат до проблеми со спиењето:

– Болка во вратот и грбот
– Анксиозност и депресија
– Болести на тироидната жлезда
– Астма
– Алергиски реакции
– Проблеми со стомакот и желудникот
– Артритис

Нарушувањето на сонот може да биде предизвикано и од активностите што ги практикувате пред спиење. Алкохолот, кофеинот, никотинот, како и храната може да придонесат за губење на сонот. Покрај тоа, важно е секогаш да се има на ум дека нарушувањата на спиењето влијаат на појавата на анксиозност и хипертензија.

Ова се најтипичните симптоми на нарушувања на спиењето:

– Стрес и анксиозност
– Лоша меморија
– Слаба концентрација
– Зголемен замор во текот на денот
– Иритации

За да ги избегнете овие состојби, вклучете го морското оревче во вашата дневна рутина, бидејќи тоа може да ви помогне конечно да спиете.

Мускатното оревче има бројни здравствени придобивки. Го детоксицира телото, го подобрува варењето, како и здравјето на кожата. И што е најважно, носи и мирен сон. Се прашувате како? Ако не сте знаеле, мускатното оревче делува како седатив на организмот бидејќи содржи активни компоненти кои делуваат на централниот нервен систем, а во нешто поголеми дози делува и како лек (има наркотични ефект). Затоа може да се користи и за смирување. Седативното дејство на морското оревче трае 8 часа.

Нотка морско оревче во чаша топло млеко е вистински мал трик кој ќе ви помогне да заспиете. Има висока содржина на магнезиум, есенцијален минерал во телото кој ја намалува нервната напнатост, па дури и го стимулира ослободувањето на серотонин, што создава чувство на релаксација или седација. Овој серотонин се менува во мелатонин во мозокот, кој предизвикува сон и ги ослободува луѓето од несоница.

Овој напиток можете да го конзумирате 4-5 часа пред спиење.