Охрид го доживува најскапото лето досега

Охрид го доживува најскапото лето досега. Цените во локалните ресторани и кафулиња, особено оние кои се наоѓаат покрај езерото, го достигнаа својот максимум. Охриѓани и туристите ги споредуваат цените со оние во европските метрополи. Дури и пиењето кафе станува луксуз. За кафе со поглед на езеро треба да платите 2,5 евра.

„Она што е претерано е претерано. Тие цени од 200 динари за кафе не се добри“.

„Многу се високи, услугите и во Охрид се многу високи, се е поскапо.
Колку охриѓани можат да излезат со овие цени?
20 проценти, други се жалат. Никој не е виновен. Нашата земја ослободи многу. Мора да се регулираат тие на врвот, да се регулира и народот“.

„Мислам дека се високи, но со оглед на тоа што Охрид е туристичка дестинација, сигурно е дека некои делови треба да имаат повисоки цени.

„Се е скапо, ништо не можеш да споделиш, исто како да си во Грција или во која било друга земја“.

„Не ни е прв пат тука, точно знаеме што и како се.

Цените оваа сезона во однос на лани се за најмалку 20 до 30% повисоки.

Цени на гастрономски услуги

1. Кафе макијато 120-150 денари
2. Кафе еспресо од 100-150 денари
3. Пиво 120-180 денари
4. Хамбургер 330-600 денари
5. пица 350-450 денари
6. газиран сок од 115
-70 денари. матени јајца, шунка, сирење – 350 денари

Во некои земји топката за сладолед се продава по 100 и 120 денари.

„Суровините што ги користиме за производство се пет пати повисоки од она што можеме да го најдеме овде. И ги увезуваме директно од Италија. За македонскиот стандард многу работи се многу скапи, во однос на ценовните нивоа, но мислам дека треба да има нешто такво. Не сме само ние мештаните, има многу туристи и странци кои доаѓаат, мислам дека треба да има за сечиј џеб, а во мојот случај има и 70 денари. Мислам дека е добро“, изјави Александра Ноческа, сопственичка на продавница за сладолед.

Рестораторите, пак, велат дека нудат евтини цени.

„Охрид е најубав и најевтин во цела Европа. За добро вино, добра риба, добра храна цените се симболични, сигурен сум дека во другите земји цените се двојно поскапи. Охрид не треба да се потценува“, изјави Марјан Лаброски, сопственик на гастрономскиот објект.

Експертите сметаат дека цените не треба значително да се зголемуваат, туку треба да се работи на продолжување на туристичката сезона која може да трае 6 месеци. Експертите сметаат дека наместо да се зголемуваат цените, треба да се работи на проширување на туристичката сезона најмалку шест месеци во годината, а со тоа охриѓани нема да бидат туристи во својот град.