Палестинец почина во израелски затвор по 87 дена штрајк со глад

Палестинскиот затвореник Кадер Аднан почина во израелски затвор, откако во последните 87 дена штрајкуваше со глад.

Во соопштението на палестинското Движење Исламски џихад наведено е дека оваа организација е денес во жалост поради смртта на својот лидер Кадер Аднан, кој бил истраен и одлучен.

„Пред светот кој го штити тероризмот и неправдата, слободарскиот херој Кадер Аднан го положи својот живот како шехид (маченик) како последица на злосторствата кои ги извршија непријателите“, пишува во соопштението, во кое е истакнато дека израелската окупаторска власт за тоа ќе ја плати цената. Аднан, чија здравствена состојба неодамна се влоши, штрајкуваше со глад 87 дена. Во соопштението не се изнесени никакви дополнителни информации за смртта на Аднан.

Здружението на палестинските затвореници соопшти дека на 23 април израелскиот воен суд одбил да го пушти на слобода со кауција Аднан, чија здравствена состојба се влошила. Истакнато е исто така дека Аднан, кој на сослушувањето присуствувал преку видео-конференција, во текот на сослушувањето неколку пати губел совест.

„Здравјето на палестинскиот затвореник е во критична фаза, но окупаторската управа и понатаму го држи во затворската клиника, не дозволува да биде префрлен во цивилната болница и да го посети неговото семејство“, наведено е тогаш во соопштение.

Аднан штрајкуваше со глад 66 дена во текот на 2012 година, 52 дена во 2015 година, 59 дена во 2018 година и 25 дена во 2021 година, како одговор на притворањата. Годинава Аднан почна штрајк со глад на 5 февруари.

Обвинет од Израел дека е член на Движењето Исламски џихад и дека учествувал во „антиизраелски активности“, 44-годишниот Аднан од 2012 година неколку пати бил приведен и осуден на затворски казни со „административен притвор“.

ИЗВОР: ТРТ БАЛКАН