Пандемијата на корона имаше штетно влијание врз мозокот на луѓето над 50 години: Дури и да не биле заразени…

Ефектот на пандемијата врз општата популација беше катастрофален, посочува д-р Дорина Чадар, експерт за деменција

Надминувајќи го Ковид-19 или не, Британците над 50 години излегоа од пандемијата на коронавирус со значително послаби когнитивни способности, се вели во студијата објавена од Би-Би-Си. Повеќе од 3.000 испитаници ги пополнија годишните прашалници и тестови за мерење на промените во меморијата и другите способности за студија чија цел беше да фрли светлина на тоа како стареат здрави мозоци и зошто некои луѓе развиваат деменција.

Имаше пад: ова делумно може да се објасни со влијанието на стресот, осаменоста и зголеменото консумирање алкохол, велат експертите. Стравовите од пандемијата, грижите и несигурноста и нарушувањето на рутината може да имаат долгорочно штетно влијание врз функционирањето на мозокот, според трудот објавен во научното списание The Lancet Healthy Longevity.

Стапката на когнитивно опаѓање беше забрзана во текот на првата година од пандемијата кога беше прогласен карантинот. Падот на меморијата продолжи и во втората година. Најизразено е кај субјекти кои претходно имале благи проблеми со меморијата.

Водечкиот истражувач, професорката Ен Корбет од Универзитетот во Ексетер, изјави за Би-Би-Си дека пандемијата можеби го забрзала влошувањето на мозокот. Декларацијата за заклучување и други епидемиолошки ограничувања можеби оставиле трајно влијание врз функционирањето на мозокот на постарите од 50-тите години, вели таа. 

Професорот Корбет ги повика сите сериозно да ги сфатат резултатите. 

,,Сега е поважно од кога било да се обезбеди поддршка за луѓето со ран когнитивен пад, особено затоа што е можно да се преземат мерки за да се намали ризикот од деменција подоцна“, вели тој. Ако сте загрижени за вашата меморија, истакнува таа, најдобро е да закажете состанок со вашиот општ лекар.

Ефектот на пандемијата врз општата популација беше катастрофален, посочува д-р Дорина Кадар , експерт за деменција од Медицинскиот факултет во Брајтон и Сасекс. Многу долгорочни последици од Ковид-19 и епидемиолошки мерки остануваат непознати, посочува таа.

Таа повика на повеќе истражувања: иако студиите не можат да докажат причина и последица, има сè повеќе докази дека некои од опишаните фактори, како што е живеењето во изолација, може негативно да влијаат на здравјето на мозокот. Иако генетиката игра важна улога, знаеме дека на здравјето на нашиот мозок во подоцнежните години може да влијаат и голем број фактори и на начинот на живот, истакнува д -р Сузан Мичел од британскиот Институт за истражување на Алцхајмерова болест.

Претходните студии покажаа дека стресот од пандемијата предизвикува забрзано стареење и кај мозоците на тинејџерите, што претходно беше забележано кај деца кои страдаат од долгорочно запоставување и злоупотреба.