Паника на економскиот пазар! Паѓаат и акциите на европските банки – сè поради каматите?!

0

Остриот пад на банкарските акции во Европа ја зголеми загриженоста дека паниката, која беше предизвикана од колапсот на две американски банки и ненадејното преземање на швајцарскиот гигант Credit Suis, можеби нема да биде лесно да се запре. Акциите на германската Deutsche Bank паднаа за 14 отсто во петокот, а другите заемодавачи исто така забележаа големи загуби.

Лондонски FTSE 100 го заврши денот со пад од 1,3%, додека берзите во Германија и Франција паднаа уште повеќе.

Во Европа, банките погодени од распродажбата на загрижените инвеститори ја вклучија и германската ,,Комерцбанк”, чии акции паднаа за околу 5 отсто. Францускиот Société Générale падна за околу 6 отсто, додека во Велика Британија, Standard Chartered имаше најголем пад, повеќе од 6 отсто.

Deutsche Bank се врати од најголемите загуби, но сепак заврши за повеќе од 8 отсто пониско отколку пред кризата. Рас Молд, инвестициски директор во ,,Еј Џеј Бел”, изјави за Би-Би-Си дека падот на цената на акциите на Deutsche Bank и остриот скок на трошоците за осигурување против можното банкарско неисполнување на обврските сугерираат пошироко губење на довербата во банкарскиот сектор.

– ,,Постои растечки страв дека централните банки можеби отишле предалеку со зголемувањето на каматните стапки, оставајќи ги премногу ниски предолго” – рече тој.

Централните банки ги намалија каматните стапки за време на глобалната финансиска криза во 2008 година и повторно кога се појави пандемијата на коронавирус во 2020 година, како дел од напорите да се поттикне економскиот раст. Но, во изминатата година, властите нагло ги зголемија стапките за да се обидат да го скротат порастот на цените. Овие зголемувања на каматните стапки ја погодија вредноста на инвестициите во кои банките чуваат дел од своите пари и придонесоа за колапс на американските банки. Цените на акциите паднаа низ целиот сектор бидејќи инвеститорите од висок профил предупредуваа дека колапсот е симптом на подлабоки проблеми во системот и дека допрва треба да се појават други проблеми.

Повисоките каматни стапки, исто така, ја зголемија можноста за рецесија, рече Молд, и ако тоа се случи, ќе биде прилично тешко за банките.

Централните банки и владите се обидуваат да ја смират загриженоста на пазарот. Германскиот канцелар Олаф Шолц застана во одбрана на Deutsche Bank на прес-конференција во петокот, велејќи дека таа темелно го реорганизирала и модернизираше својот бизнис модел и дека е многу профитабилна.

Јоаким Нагел, претседател на германската ,,Бундесбанк”, рече дека континуираната висока инфлација значи дека централните банки треба да продолжат да ги зголемуваат каматните стапки.

Тој одби да коментира за Deutsche Bank, но рече дека може да се очекуваат превирања на пазарот по неуспехот на Silicon Valley Bank и Signature Bank во САД и преземањето на Credit Suisse од UBS.