Паразитите и болестите се развиваат на перници

0

Перниците и „затворениот“ воздух во спалната соба се идеални за ширење на несаканата бактерија МРСА, грип, овчи сипаници, па дури и лепра, открија научниците.

Тестовите открија високи нивоа на контаминација на површината на влошките. Во некои случаи, искинатите области и влагата значеа дека ембрионите го нашле својот пат во полнењето на перницата.

Некои перници се дури и контаминирани со E. coli, додека други содржеле бактерии кои можат да предизвикаат инфекции на респираторниот и уринарниот тракт.

Многу болнички перници имале неколку милиони стафилококи на милилитар – и тие можат да предизвикаат сериозни инфекции кај луѓе со ослабен имунолошки систем.

Но, не се опасни само болничките перници – во оние што ги користиме дома, живеат и непоканети гости.

Д-р Артур Такер Такер предупредува дека до една третина од тежината на перницата всушност може да бидат микроорганизми, мртва кожа, молци и нивните измет или ларви. Бактериите се насладуваат на сето ова и се размножуваат на и внатре во перницата – некои од нив никогаш нема да можете да ги измиете.

Научниците велат дека перницата е добра за одгледување бактерии како лабораториски сад бидејќи е влажен сунѓер кој ги апсорбира телесните течности богати со различни видови храна. Тие се чуваат на идеална температура, а згора на тоа има топло тело врз него.

Како да ги одржувате перниците?

* Експертите препорачуваат перниците кои можат да издржат перење во машина за перење да се перат на секои три месеци.

* Оние кои страдаат од алергија треба да се одлучат за синтетички перници и да не ги перат, а на навлаките за перници да додаваат антиалергиска заштита и средства за растурање на површината.

* Уништување на молците со редовно миење на перниците на 60 степени или со ставање на перниците во фрижидер за длабоко замрзнување 24 часа.

* Измијте две перници истовремено за да ја избалансирате машината за перење и користете мала количина детергент. Исплакнете двапати.

* Кога е убав сончев ден, закачете ги перничињата надвор за да се исушат и проветруваат. Не дозволувајте бактериите и габите да се населат во перницата на која сте се испотиле во текот на ноќта.

* Како да знаете дали перницата е подготвена за замена? Преклопете го на половина, ставете книга со средна големина и ослободете ги аглите. Ако подлогата ја катапултира книгата во претходната форма, тоа значи дека можете да продолжите да ја користите.