ПЕКОЛ! УКРАИНА ОСТАНУВА БЕЗ НАЈГОЛЕМОТО БОГАТСТВО: 500.000 хектари можат да станат – ПУСТИНА!

Украина може да загуби неколку милиони тони род поради уривањето на браната Каховка на југот на земјата, предупреди во вторникот украинското Министерство за земјоделство.

„Без водоснабдување е невозможно да се одгледува зеленчук. Житариците и маслодајните култури ќе се одгледуваат во обемен модел со ниски приноси“, се вели во соопштението на Министерството.

Министерството предупреди оваа недела дека илјадници хектари земјоделско земјиште во јужна Украина ќе бидат поплавени поради уништувањето на браната и дека најмалку 500.000 хектари земјиште може да се претворат во „пустина“ во отсуство на наводнување.

Според министерството, ќе треба да се изврши проценка на земјоделско-еколошката состојба на земјиштето на поплавеното земјиште, а во најголем број случаи ќе треба да се применат методи за санација на земјиштето.

Во погодената област најмногу се одгледувале зеленчук, дињи, житарки и маслодајни култури. Украина е еден од водечките производители и извозници на житарки и маслодајни семиња.