Пендаровски за Законот за коцкање: Тоа е злоупотреба на европското знаме

Претседателот на Македонија, Стево Пендаровски денеска од Тетово рече дека недонесувањето на Законот за коцкање е затоа што не може да се донесе со европско знаме, Собранието мора да го донесе по редовна процедура.

„По мојата вчерашна одлука, законот не може да се донесе со европско знаменце, тој мора да помине низ редовна процедура. Што ќе биде, како што вели Уставот, ако денеска го донесат со 61 глас, денеска ќе го потпишам“, рече Пендаровски.

Пендаровски вели дека причината за недонесувањето на Законот е тоа што пред еден месец Европската комисија испратила до Владата допис дека во Собранието се злоупотребува европското знаме.

Пендаровски рече дека пред неколку дена ми дојде евроамбасадорот Дејвид Гир и ми кажа дека во Собранието се злоупотребува европското знаме.

На недонесувањето на Законот за коцкање претходно реагираа ДУИ и Движењето за борба против коцкањето, кои посочија дека се разочарани од одлуката на Пендаровски