Петриш: Курти не може да ја отфрли Асоцијацијата, ЕУ сака успех оваа година со Косово и Србија

Австрискиот дипломат Волфганг Петриш вели дека Брисел има за цел да постигне успех во постигнувањето договор меѓу Косово и Србија оваа година.

Тој во интервју за Косово онлајн вели дека ова прашање е важно и за САД, Германија и Франција особено.

„Од разговорот со Мирослав Лајчак и другите од ЕУ, разбрав дека Брисел сака успех оваа година во однос на Косово и Србија. „Вашингтон и Брисел добро соработуваат и треба да се сфати дека не само за ЕУ, туку и за двете најважни земји на Унијата – Германија и Франција – ги поддржуваат напорите за нормализација“, рече тој.

Во однос на Здружението, Петриш рече дека Курти не може да го одбие Здружението.

Тоа е затоа што, според Петриш, принципот на меѓународното право јасно кажува дека потпишаните договори мора да се почитуваат и од последователните влади.

„Мора да се почитуваат договорените договори, така што и Приштина мора да го почитува тој принцип. Курти може да каже дека не го сака Здружението на одреден начин, но не може да го отфрли формирањето на Здружението. Принципот на меѓународното право и правните држави е дека потпишаните договори мора да ги почитуваат идните влади. Без ова немаше да има меѓународни односи“, рече тој.