Петровска-Коломина: Интеграцијата на регионот во ЕУ е прашање на безбедност

Министерката за одбрана Славјанка Петровска денеска оствари средба со Хавиер Коломина, помошник секретар на НАТО за политички прашања и безбедност, со кого разговараа за достигнувањата на Македонија, како и за нејзината активност како активна членка на НАТО Алијансата за колективна одбрана. стабилноста на регионот, најави министерот за одбрана.

Петровска истакна дека Македонија генерално ги исполнува обврските преземени од НАТО пакетот за цели на капацитетите, со посебен акцент на модернизацијата на Армијата и подобрувањето на условите и развојот на човечките капацитети во Министерството и Армијата.

Во рамките на регионалната безбедност, министерот истакна дека Македонија го зголемува учеството во мисијата КФОР на Косово. Таа нагласи дека дијалогот меѓу Белград и Приштина треба да продолжи и двете страни да ги исполнат своите обврски.

Интеграцијата на земјите од регионот во ЕУ е прашање на безбедност и подобар одговор на влијанието на трети земји во регионот“, рече Петровска.

Соочејќи се со проблемот со сајбер нападите и лажните вести, Петровска рече дека 100 процентната активна транспарентност на Министерството за одбрана е најдобриот начин да се спречи и да се соочи со овој предизвик.