Петровска: Пред неколку недели беше поднесен нов список за воена помош за Украина

„Пред неколку недели беше доставен новиот список за новата воена помош за Украина, кој се уште е предмет на анализа на Генералштабот на Армијата. Доколку можеме да одговориме позитивно, списокот веднаш ќе биде доставен до Владата и одобрен“.

Ова го соопшти министерката за одбрана на Македонија, Славјанка Петровска. Таа на „ТВ Сител“ нагласи дека на Украина и е потребна секаква воена опрема, пренесува Телеграф Македонија.

Тие имаат потреба од секаков вид на вооружување, бидејќи во зависност од нивните планови за изведување операции на земја и вода, тие ја бараат таа опрема од нас“, нагласи министерот.

Таа додаде дека досега се донирани 12 хеликоптери, кои рече дека нема да се отуѓат додека не се постигне договор и не се донесат нови осум хеликоптери во нашата земја. Таа нагласи и дека се уште не се знае од каде ќе се купуваат, бидејќи дел од доставените понуди се разгледуваат.

Петровска најави и набавка на воени дронови за Армијата на Македонија.