Пет придобивки од вежбање утринска медитација

Ако сè уште не сте, обидете се!

Медитацијата генерално се смета за безбеден начин за подобрување на општата благосостојба и може да обезбеди голем број физички и ментални здравствени придобивки, особено ако го правите тоа наутро.

Ако сакате да додадете медитација во вашата рутина, нема „лош“ период од денот да го правите тоа, но придобивките од утринската медитација можат да бидат привлечни (ако не знаете како да започнете, погледнете го нашиот водич за почетници до медитација овде ) .

Кое е најдоброто време од денот за медитација? Најдоброто време од денот за медитација е времето од денот што одговара на вашиот распоред и вашето ниво на мотивација.

„Најдобро време за медитација е кога навистина можете да се посветите на тоа“, вели Џон Метјус, лиценциран клинички социјален работник, за Healthline.com.

„Конвенционалната мудрост е дека утрото е добро време за тоа, и ако можете да најдете време наутро, тоа е одлично. Но, ако не – секое време што можете да го посветите на медитација е добро време“.

Во брзиот и баран свет во кој живееме, времето посветено на себе станува исклучително важно. Утрото често е моментот кога имате можност да го поставите тонот на денот, да се поврзете со себе пред да се соочите со надворешни барања и обврски.

Медитацијата, особено наутро, дава можност да создадете простор во себе, каде што ќе најдете мир и внатрешна рамнотежа.

Придобивките од утринската медитација

Намалување на стресот и подобрување на емоционалното здравје и мир

Утринската медитација може да биде исклучително ефикасна во намалувањето на нивото на стрес. Фокусирањето на дишењето и присуството во моментот може да ја намали анксиозноста и да ви помогне подобро да одговорите на предизвиците на денот. Редовното вежбање може да развие отпорност на стресни ситуации, обезбедувајќи емоционална стабилност и зголемување на чувствата на благосостојба.

Утринската медитација може да ви помогне да управувате со чувствата на загриженост, исчекување и анксиозност во особено стресни денови.

Подобрување на концентрацијата и продуктивноста

Утринската медитација може да послужи како одличен почеток на денот, овозможувајќи ви да го фокусирате вашиот ум и да постигнете поголема концентрација. Фокусирањето на сегашниот момент ви помага подобро да управувате со вашите мисли, ја подобрува способноста за донесување одлуки и ја зголемува вашата продуктивност во текот на денот.

Подигнување на самосвеста и развивање на емпатија

Медитацијата ви овозможува подобро да се поврзете со себе и со другите. Преку ова искуство, можете да станете посвесни за вашите емоции, реакции и потреби, што резултира со поголема емпатија за себе и за другите. Оваа поголема самосвест води до подобро разбирање на сопствените чувства и реакции во однос на надворешниот свет.

Подобрување на менталното здравје и квалитетот на сонот

Редовната утринска медитација е поврзана со намалени симптоми на анксиозност, депресија и подобрување на општото ментално здравје. Опуштањето на умот пред спиење може да резултира со подобар квалитет на сон .

Олеснувањето на стресот и смирувањето на умот пред ноќниот одмор често води до подлабок и поквалитетен сон.

Физички придобивки и зголемен енергетски биланс

Иако медитацијата е примарно поврзана со менталната благосостојба, истражувањата покажуваат дека таа исто така може да има позитивно влијание врз физичкото здравје .

Редовното вежбање може да помогне во намалување на крвниот притисок , зајакнување на имунолошкиот систем и намалување на болката. Исто така, длабокото дишење и опуштањето на телото може да придонесат за општиот енергетски баланс.

Колку долго треба да медитирате?

Истражувањето за тоа колку долго треба да медитирате за да доживеете придобивки е ограничено и мешано.

Некои експерти сугерираат дека повторувањето, компетентноста и конзистентноста се поважни од времетраењето. Едно истражување од 2018 година покажа дека 13 минути дневно во текот на 8 недели се доволни за дури и почетниците да забележат позитивни промени.