Пижамите можат да станат почва за бактерии и габи: Еве како да го спречите тоа

Некои луѓе ги перат пижамите секој ден, но повеќето луѓе мислат дека не е неопходно да се менуваат пижами секој ден, бидејќи само спиеме во нив.

Сепак, дали некогаш сте се запрашале колку често треба да ја перете оваа облека?

Според д-р Неких Патак, пижамите треба да ги миете многу почесто отколку што мислите. Нејзините откритија можеби ќе ве натераат да ги фрлите пижамите што моментално ги носите во корпата за перење. Докторката наведува дека пижамите ги собираат сите штетни бактерии и работи од нашата кожа, но и се што не опкружува додека спиеме.

„Цела ноќ пижамите собираат пот, масла од телото, мртви клетки на кожата и потенцијално алергени и бактерии кои потоа можат да се наталожат“, вели таа.

Затоа е многу важно редовното миење. Препорачаната фреквенција на перење пижами е помеѓу едно и три носења.

Меѓутоа, ако многу се потите за време на спиењето, најдобро е да ги миете пижамите после секое носење. Сета таа пот и други телесни секрети може да се акумулира и да стане почва за бактерии и габи кои потоа можат да дојдат во контакт со вашата кожа. Исто така, акумулацијата на овие секрети може да доведе до мириси во облеката кои можат да влијаат на вашиот сон.

Недоволното миење на пижамите исто така може да предизвика акумулација на алергени како грини од прашина и првут од домашни миленици, што може да ја иритира вашата кожа или да предизвика да кивате цела ноќ и да имате течење на носот.