Пластичните кеси повторно се во употреба во Македонија

Пластичните кеси продолжуваат да се користат се повеќе и повеќе. Трговците за заштита на животната средина прво го почитуваа законот и продаваа вреќи со хартија и други материјали. Но, трошокот од 15 или 30 денари за еден го оптоварува буџетот на граѓаните и оваа мерка ја изгуби смислата на првобитната намена.

Дури и помпезно, Министерството за екологија предупреди дека ги следат европските стандарди и дека отсега ќе се произведуваат биоразградливи кеси. Во име на незагадување на животната средина ништо не беше направено освен оптоварување на џебот на граѓаните да плаќаат најлонски кеси насекаде по продавниците.

„За жал, не знам дали некој ќе профитира со оваа ситуација, се плаќа повисока цена од вредноста на таа торба во продавницата, ценам дека тоа е неприфатливо бидејќи сите ја гледаме економската состојба во која се наоѓаме. а повеќето луѓе не можат да си го дозволат“, рече граѓанин.

„Сега има продавници кои дефинитивно почнаа да наплаќаат. Тие се хартиени кеси, на пример во текстилната продавница ги даваа бесплатно, сега кога почнаа да наплаќаат по маркетите почнаа и бутиците и нормално дека има злоупотреби во овие случаи“, рече граѓанин.

„Се додека синџирите на супермаркети, во име на незагадување на животната средина, наплаќаат кеси и торби на зелените пазари, тоа е сосема поинаку. Услужени се сите со пластични кеси, кои велат дека кога би ги платиле кесите, тие би чинеле повеќе од овошјето и зеленчукот што го купуваат“, пишува новинарот на Алсат, Аднан Ќаили.

„Треба да се забранат сите, не само кеси туку и пластична амбалажа, но на пазарите даваат најлонски кеси. Порано велеа дека ќе донесат биоразградливи, но не знам што се случило, но и тие што не биле био се продаваат за 15-30 денари вреќа, што воопшто не вреди“, рече друг граѓанин.

„Ако овде на пазарот ги даваат бесплатно додека таму ги плаќаме по маркетите, не можам да реагирам јас, но пазарниот инспекторат мора да ги среди овие две работи“, вели граѓанин.

„Има трговците кои ги даваат бесплатно затоа што ние им купуваме артикли и трошиме пари таму. Не секогаш тоа се пластични кеси што ги користевме порано, овие кеси се поквалитетни“, рече граѓанин.

Екологистите велат дека доколку државата сака да ја заштити животната средина и да го намали загадувањето на воздухот, пластичните кеси се последни.

На прво место, најголеми загадувачи се тешките индустрии, греењето со фосилни деривати, како што е случајот со околу 700 јавни институции, старите возила без еколошки стандарди, запалените депонии и греењето на домаќинствата.

Според нив, исплатата на најлонските кеси најмногу се врши за материјална корист на производните и трговските компании и нивните приватни продавачи.