Платите во културата нема да се менуваат

Платите на културните работници да не се усогласуваат со Колективните договори како што бараат синдикатите, бидејќи тие се веќе усогласени. Ова е ставот на Министерството за финансии и Министерството за култура, по вчерашната средба, а кој е поткрепен со фактот дека порастот од 10% во септември минатата година е остварен поради порастот на инфлацијата и истите 10%. од сега има минимална плата.

Во меѓувреме, Синдикатот на работниците од културата во петокот ги продолжи најавените протести пред Министерството за култура. Тие наведуваат дека и покрај напорите во јавноста вработените да ја добијат мартовската плата согласно Колективниот договор, единствениот предлог што го добиле од МК и МФ е да се обратат на суд.

„Ни рекоа дека Министерството за култура сака да ги исплати платите за месец март, а синдикатите не сакаат. Мора да се договориме, односно да го прифатиме тоа што ни го нудат, без нашите аргументи да се земат како релевантни. Интересно е што околу 80 адвокати во културните институции и правниот тим на репрезентативните синдикати не знаат како законски и согласно законот и колективните договори да ја исплатат платата за месец март. И затоа сега најверојатно ќе добијат стручни насоки, само овој пат од Министерството за финансии, а не од културата. И конечно, останува фактот, 10 отсто од Општиот колективен договор важи за целиот јавен сектор на неопределено време, само во културата важи 6 месеци“, велат од Синдикатот.

По петок, Синдикатот предупредува дека протестите ќе продолжат секој ден, до добивањето на платата за месец март според Колективните договори. Министерката за култура на 1 април на прес-конференција изјави дека платите во културата ќе се усогласат според колективните договори. Таа ја потврди истата вест на 3 април на нејзината официјална страница на Фејсбук.

„Во Одлуката за плати се е јасно, платите на културните работници ќе се зголемат за 12 проценти. Нема да има намалување на платите во културата. Продолжуваат да важат сите претходно стекнати права, во март повторно ќе се зголемат платите“, напиша министерот. Изјавите на министерот повеќе од две недели ги држат во надеж работниците од културата, кои од вчера се соочуваат со сторениот факт.

„Бараме министерот да признае дека Министерството за култура е тоа што го креира неговиот буџет и дека ваквото почитување на минималната плата е нивна грешка, која сега им удира по грб на вработените. Да се ​​најде начин да се спроведе она што им го ветил на своите вработени“, се вели во соопштението на Синдикатот.