ПОВЕЌЕ НЕМА ДА ГО ВИДЕТЕ ФИАТ ВО ОВАА БОЈА: Фабриката во Торино се одлучи на радикален потег! Ова се уште никој не го направил!

Фиат повеќе нема да произведува автомобили обоени во сива боја бидејќи се обидува дополнително да ја развие својата репутација како „марка на радост, боја и оптимизам“.

Почнувајќи од 600, кој ќе биде пуштен во продажба подоцна оваа година, Fiat ќе почне да ги поврзува своите нијанси со оние на Италија – имено морето, сонцето, земјата и небото на земјата.

Последниот во серијата настани за Fiat во 2023 година, стратегијата е дизајнирана да додаде специфичен вкус на автомобилите на Fiat на нивните соодветни пазари и да и даде на фирмата конкурентна предност.

Извршниот директор на Fiat, Оливие Франсоа изјави:

„Ги прекршивме правилата: решивме да го прекинеме производството на сивите автомобили на Fiat. Ова е предизвик и има за цел дополнително да го зајакне лидерството на Fiat како бренд на радост, боја и оптимизам. Овој избор дополнително им ги пренесува на луѓето новите вредности на „долче вита“ и италијанската ДНК што го отелотворува брендот“.

Истакнувањето на бојата е придружено со нов слоган: „Италија. Земја на боите. Фиат. Марка боја“.

Компанијата и даде на секоја боја име што ги одразува италијанските пејзажи. Ова доаѓа по серијата промени што Fiat ги направи во остатокот од својата постава пред да стане целосно електричен бренд до 2030 година. Фирмата ќе продолжи да произведува мали автомобили и планира да лансира пет нови модели во следните пет години кој ќе се придружи на електричниот Fiat 500.